Болшой театър на 240 години


Болшой театър, който въпреки много исторически трудности продължава да е културен център със световно влияние и започва да работи за първи път на 28 март 1776г. Дизайнът на впечатляващото за времето си съоръжение е дело на архитекта Йозеф Бове, като първоначално името му е било Imperial Bolshoi Theatre of Moscow, а момента Bolshoi Ballet и Bolshoi Opera са сред най-старите и известни балетни и оперни школи в глобален мащаб. Ето и някои от най-интересните факти за Болшой театър, които трябва да знаете:

1. Началото на този легендарен и до днес театър се свързва с името на княз Петер Урусов, който през 1776г. успява да убеди императрица Екатерина II да се построи Болшой театър в центъра на Москва и в него да се провеждат представления. Първоначално той носи името "Петровски" театър, тъй като е построен на едноименната улица в центъра на руската столица и е конструирана за рекордно ниско време тогава, а именно само шест месеца, но за съжаление не просъществува много, тъй като пожар го изгаря още преди официалното откриване. За съжаление това се случва още два пъти през 1805г. и през 1812г., когато причината за това е нашествието на френските войски, водени лично от Наполеон. 

2. Независимо от тези непредвидени събития Болшой театър продължава своето съществуване, въпреки, че се налага известно време да използва други театри, за да може неговите артисти да показват талантите си. Днес това е най-голямото име в глобален мащаб, когато става въпрос за балет, където днес трупата наброява над 200 души и поставя пиеси с вълнуваща реалност и ефекти, които продължават да спират дъха на публиката. Не е случайно, че огромната любов на хората е причината сегашната сграда на Болшой театър да краси банкнотата от 100 рубли.  

3. Малцината, които са имали възможност да посетят на живо представление в Болшой театър са станали свидетели на впечатляващи спектакли и премиери, сред които "Войвода и "Мазепа" на Чайковски, "Лейди Макбет от Мценска околия" на Дмитри Шостакович, "Псковитянка" на Николай-Римски-Корсаков. Не бива да забравяме и уникални по своя род постановки като "Алеко" и "Франческа да Римини" на Рахманинов, както и версия на "Борис Годунов" на Модест Мусогорски, като това са само част от имената, които са изпълнявани от Болшой театър.

240 години от откриването на Болшой театър

4. Вероятно не знаете, че основната сграда, която приютява световноизвестния театър е обект на няколко големи реконструкции, като последната от тях датира от октомври 2011г. На 28 октомври същата година той е отворен след цели шест години конструкции, чиято официална цена е приблизително $688 млн. като през този период артистите е трябвало да репетират и да играят своите роли в сграда близка до централното тяло. Голяма част от сумата отива за възстановяване на акустиката, както и за класическия имперски декор в Болшой театър, но днес е той изглежда по-добре от всякога.

5. Смисълът на Болшой театър е много по-дълбок от това той да е една от най-престижните арени и културни центрове в глобален мащаб, каквато продължава да бъде и днес. На сцената са изпълнявани впечатляващи постановки, като първия симфоничен концерт там е проведен на 4 май 1919г. под диригентството на Сердж Кусевицки, но все пак винаги е бил свързан с акцента върху балета. Вероятно не знаете, че формалната новина за създаването на Съветски съюз е направена именно по време на събитие на Болшой театър, което придава невероятен исторически смисъл.