Първи фестивал на река Дунав в Белене


Амбицията Денят на река Дунав - 29 юни, да се превърне в емблема на Белене са си поставили ръководството на крайдунавската община и Дирекция на Природен парк „Персина”. Те, съвместно с Общински детски комплекс - Белене, Басейнова дирекция „Дунавски регион” - Плевен и „Ловно-рибарско сдружение Никопол”, са подготвили разнообразна тридневна програма, посветена на реката.

Празненствата ще започнат на 29 юни (сряда) от 10.00 часа пред Посетителския център на ПП „Персина” с рисунка върху асфалт, пускане на балони с послания за река Дунав и изработване на макет на къдроглав пеликан от отпадъци. Вечерта от 20.00 часа в салона на читалището театралната трупа към НЧ „Георги Парцалев” - град Левски ще представи комедийната пиеса „Бизнес” от Кирил Топалов. Входът ще е свободен - подарък от кмета на Община Белене Милен Дулев към всички жители и гости на града.

На 1 юли (петък) от 17.00 часа отново пред Посетителския център на ПП „Персина” ще се открие изложбата „Впечатления“ на артиста Иван Донов, която ще прерасне в авторски концерт на твореца. Входът е свободен. Платната на Иван Донов ще бъдат изложени в Посетителския център на парка до края на месец юли.

Събитията, планирани за 2 юли (събота) ще стартират от 9.00 часа с „Екстериорна киноложка изложба“, организирана „Ловно-рибарско сдружение Никопол“. Тя се ще проведе в парка срещу хотел „Престиж”. От 11.00 часа пред Посетителския център на ПП „Персина” ще се забавляват най-малките. Детският празник ще е под мотото „Речна щуротека” и ще включва много игри, танци, песни с клоуна Пепи, награди и изненади. От 17.00 часа отново на същото място ще бъде открито кулинарно състезание „Дунавска трапеза”. В него любителите на кулинарията могат да приготвят ястия като задължително условие е те да са характерни за дунавския край. За 18.00 часа е обявено началото на концерта „Дунав пее и играе“, в който ще вземат участие фолклорни състави и оркестри от градовете Белене и Никопол, както и от селата Деков, Бяла вода, Ореш и Новачене. Програмата предвижда победителите в кулинарния конкурс да бъдат наградени от 20.30 часа, а от 21.00 часа да започне концерт на рок група The E.G.O., който ще постави и финала на първото издание на „Фестивал на река Дунав” - Белене 2016.

Всички жители на община Белене, както и на съседните крайдунавски общини са поканени да наблюдават и участват в събитията от празничната програма.