С тържествена церемония в Стопанска академия откриха новата учебна 2016/2017 година и наградиха отличниците на випуска


С тържествена церемония в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” бе открита новата учебна 2016/2017 година. Студенти и преподаватели приветстваха в аулата на висшето училище ректора доц. д-р Иван Марчевски, заместник-ректорите проф. д-р Марияна Божинова, проф. д-р Георги Иванов, доц. д-р Тодор Кръстевич и доц. д-р Николай Нинов, деканите на факултети, председателя на Общото събрание и специалните гости. Церемонията за приемането на 81 випуск на свищовската Алма матер уважиха проф. д-р Пенчо Пенчев - областен управител на област Велико Търново, Генчо Генчев - кмет на община Свищов, проф. д-р ик.н. Сергей Охрименко - ръководител Лаборатория по информационна безопасност към Молдовска икономическа академия и „Доктор хонорис кауза” на Стопанска академия, народни представители, зам.-кметове, ръководители на финансови институции и фирми, директори на свищовски училища.

С тържествено слово ректорът откри новата учебна година. В обръщението си към първокурсниците доц. Марчевски ги поздрави за решението да  продължат образованието си. „Скъпи първокурсници, сред многото примамливи алтернативи, които животът Ви предлага, Вие избрахте да продължите обучението си, да инвестирате в себе си и то тук – в България, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов”. С горчивина трябва да признаем, че броят на младите хора, които правят този избор става все по-малък, но уверявам Ви – това е правилният, макар и не най-лесен път към личностно развитие и кариерна реализация. Поздравявам Ви за Вашия избор! Днес Вие пристъпвате прага на свищовския храм на знанието в знаменателна за всички нас година – на 8 ноември заедно ще честваме 80-годишнината на висшето ни училище”, заяви доц. Марчевски. Той изрази увереност, че сред настоящите свищовски студенти са и бъдещите лидери на нацията като припомни, че няма уважаваща себе си организация, институция, фирма, в която да няма някой от 140 000 възпитаници на Стопанска академия – министри, зам.-министри, областни управители, кметове, изпълнителни директори, мениджъри на високи управленски позиции. „Затова добрата Ви подготовка е важна не само за Вас, а и за перспективите на нашата страна. Използвайте годините си тук пълноценно, учете, работете за личностното си и професионално усъвършенстване, и незабравяйте – висшето образование не е определено количество знания, то е мироглед, начин на мислене. Бъдете напористи, вярвайте в своите възможности, превръщайте мечтите си в цели, а целите в задачи”, каза още в обръщението си към студентите ректорът на Стопанска академия. Към своите колеги преподаватели доц. Марчевски апелира да бъдат достойни за доверието на стотиците млади хора, поверили им своето кариерно развитие. „Нека научим нашите студенти че знанието е ценност и амбиция, да вярват, че могат, да имат волята да бъдат свободни хора. Нека им дадем необходимата академична среда за да развият своя потенциал, да положим максимални усилия за подкрепа на тяхното интелектуално израстване, защото им го дължим!”, каза още ректорът и пожела на всички успешна учебна година!

Обръщение за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма Матер от трибуната направи протойерей  Руслан Личев, архийерейски наместник на Свищовска духовна околия. Поздравления към академичната общност отправиха и официалните гости на тържествената церемония – областният управител, кметът на община Свищов, проф. д-р ик.н. Сергей Охрименко, народният представител Георг Георгиев. В приветствието си Иван Иванов – член на УС на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД обяви, че в чест на покойният изп. директор на дружеството Румен Янчев е учредена награда за подпомагане на даровити и проспериращи млади хора. Във връзка с това, че Румен Янчев е бил възпитаник на свищовското висше училище, първите студенти, които ще могат да кандидатстват за наградата ще бъдат именно от Стопанска академия.

По традиция, в рамките на церемонията се състоя и официалното награждаване на отличниците на випуска. От завършилите през 2016 г. ОКС „бакалавър”, четирима студенти са с успех „Отличен 6.00” от следването и „Отличен 6.00” от държавния изпит. Наградата на Ректора и академичното ръководство получи Ивона Сеферска, спец. „Стопански и финансов контрол”. Доц. Марчевски й връчи сребърна значка със златно покритие „Отличник на випуска” (копие на значката от 1940 г.), грамота и парична награда в размер на 1000 лв. Наградата на Общинският съвет – Свищов, която се присъжда по решение от 2005 г. за отличник на випуска, тази година кметът връчи на Николета Костова, спец. „Счетоводство и контрол”. Освен наградата на Общината, Николета също получи от ректора значката за отличник на Стопанска академия. Другите двама пълни отличници на випуск 2016 са Екатерина Митева и Станислав Шишманов от спец. „Счетоводство и контрол”. Те бяха удостоени с награди от фондация „Ценов” – също сребърна значка със златно покритие, грамота и парична награда в размер на по 1000 лева. Отличниците благодариха за наградите и увериха първокурсниците, че са направили най-добрия избор – Стопанска академия „Димитър А. Ценов”.

Поздравления към първокурсниците, към преподавателите и към своите състуденти поднесе Владислав Любенов, представител на Студентския съвет, а от името на всички първокурсници отговори Петя Маркова, приета с най-висок бал – 29.77 в спец. „Финанси”, редовно обучение.

По повод откриването на новата учебна година, до академичното ръководство са изпратени и множество поздравителни адреси, части от които бяха прочетени по време на тържеството. След церемонията присъстващи в залата придружиха Ректора и официалните лица до паметника на Дарителя Димитър Ценов, където бяха поднесени цветя. Официалните гости посетиха и Академичния музей.