Значителна облачност, вземете чадър


Днес облачността ще е значителна. Главно в западната половина на страната, а привечер и на места в Източна България ще има валежи от дъжд. Ще духа умерен до силен изток-югоизточен вятър. След обяд, в северозападните райони, вятърът ще се ориентира от запад-северозапад и с него ще започне да нахлува студен въздух. Ще има гръмотевични бури и интензивни валежи, възможни са градушки. Максималните температури ще са в широки граници - от 10°-11° в северозападните райони до 20° - 21° на места в Горнотракийската низина, в София около 15°. За Свищов прогнозните максимални температури са от 19°.  Продължителността на де ня е 13 часа и 36 минути. Дъждовното време ще продължи от сряда сутринта до петък вечерта. Атмосферното наляганее e по-ниско от средното за месеца и през деня ще се понижива, но по-късно след обяд ще започне да се повишава. 
По Северното Черноморието облачността ще е значителна, а над Южното - разкъсана. Ще духа умерен югоизточен вятър. Максимални температури на въздуха: 10° - 15°. Температурата на морската вода е 10°-12°. Вълнението на морето ще бъде 3-4 бала. 
Над планините облачността ще е по-често значителна. Ще превалява слаб сняг, под 1800 – дъжд. В Рило-Родопската област валежите ще са придружени с гръмотевици. Ще духа силен до бурен юг, югозападен вятър. Максималната температура на височина 1200 метра – около 8°, на 2000 метра – около 1°.

За 10 области на страната е обявен жълт код за обилни валежи от дъжд. Областите, за които важи предупреждението са: Видин, Монтана, Враца, Плевен, Ловеч, София-област, София-град, Перник, Кюстендил и Благоевград. Очакват се значителни валежи с количества до 15 - 20 л/кв. м.
Жълтият код означава потенциална опасност с повишена вероятност за опасни метеорологични явления. Възможни са щети. Хората трябва да следят прогнозата за времето и да не предприемат неоправдан риск, особено при извършване на дейности, които зависят от времето. От НИМХ призовават гражданите да внимават за възможност от локални наводнения. Възможно е да се наложи прекъсване на дейности на открито, както и затруднения при шофиране заради намалена видимост и аквапланинг.