Отборът на ПДТГ „Д. Хадживасилев” по футбол с престижното трето място на финала на републиканските ученически игри


Отборът на ПДТГ „Д. Хадживасилев” по футбол с престижното трето място на финала на републиканските ученически игри

 

Юношите на ПДТГ „Д. Хадживасилев” (11 и 12 клас) постигнаха един от най-големите успехи в спортната история на гимназията. По пътя към успеха отборът на гимназията преодоля редица корави съперници. В областния кръг на ученическите игри бе отстранен отборът на ПГЕЕ “ М. В.Ломоносов “, Г. Оряховица. След това дойдоха срещите от зоналния кръг на първенството, където нашите момчета, макар и трудно, победиха последователно съставите на Габрово и Ловеч,  и загубиха от Монтана, които се отказаха от бъдещо участие, което позволи на отбора да се яви на финалния кръг.

Финалният кръг се проведе от 10 до 14 май в град Разград, като ПФК „Лудогорец” предостави своята база „Гнездо на орли” за провеждане на турнира. Отборът на ПДТГ се падна в една група с доста силни съперници – домакините от ПТГ „Ш. Петьофи” и ФСГ „В. Левски”, гр. Добрич (втори от финалите през миналата година). В другата група бяха разпределени отборите на ПГОСУ, гр. Дупница, ПГСАГ „Кольо Фичето”, гр. Бургас и НТБГ, София. В първата среща от групата загубихме с 1:4 от домакините, но в битката за второто място не срещнахме проблеми, побеждавайки отбора на град  Добрич с 2:0. По този начин юношите от нашето училище заеха второто място в своята група и според регламента на турнира заедно с отбора от Бургас, заел същото място в другата група, получиха бронзовите медали. Първото място в турнира завоюваха представителите ПГОСУ, гр. Дупница, а със сребърните медали се окичиха домакините от ПТГ „Ш. Петьофи”.

Футболният отбор на  ПДТГ „Д. Хадживасилев” се подготвя в секция „Футбол” в рамките на проект „Твоят час” под ръководството на г-н Даниел Генчев. С постигнатия успех учениците от гимназията уверено следват пътя на своите предшественици, защото нека да не забравяме, че на 11 април 1900 година по време на Първия юнашки събор във Варна се е провел и първият официален футболен мач в България между отборите на Свищов и Габрово. В двата тима са се подвизавали възпитаници съответно на ДТГ “Д. Хадживасилев” и Априловската гимназия. Пожелаваме бъдещи нови и още по-големи успехи на футболния отбор на ПДТГ „Д. Хадживасилев” на следващите национални ученически игри.