Русия празнува днес 71-та годишнина от победата във Великата отечествена война срещу хитлеристка Германия.

# SvishtovToday 09.05.2016 05:24 4281

На този ден през 1945 г. нацистка Германия капитулира. Документът за това е подписан късно вечерта на 8-ми май в училище в предградие на Берлин.

"Ние долуподписаните, действайки от името на Германското Върховно Командване, се съгласяваме за безусловната капитулация на всички наши въоръжени сили на суша, на море и във въздуха, а също всички сили, намиращи се в настоящия момент под немско командване, предаваме на подчинение на Върховното Главно командване на Червената Армия и Върховното Командване на Съюзническите експедиционни сили".

Това гласи подписаният тогава акт за военна капитулация.

Кулминация на честванията ще бъде военният парад на Червения площад в Москва.

Организаторите на тържествата по случай Деня на победата обещават тазгодишният юбилеен парад да бъде грандиозен. По паважа на историческия Червен площад ще преминат над 16 хиляди военнослужещи от всички родове войски и близо 200 единици сухопътна военна техника. В парада ще участват бойни машини от Втората световна война и войници с исторически униформи, а също така чуждестранни военни от страните от ОНД, от  Индия, Монголия, Сърбия и Китай.

С интерес се очаква първата публична демонстрация на някои най-нови образци руска бронирана техника, разработена на платформите „Армата”, „Курганец” и „Бумеранг”.  

Над 2300 души - ветерани и гости - ще наблюдават парада от трибуните на площада. Сред гостите от чужбина се очакват да бъдат близо 30 държавни и правителствени ръководители.

Парадът ще завърши с прелитането над Червения площад на бойни хеликоптери и самолети, сред които и стратегически бомбардировачи. Денят ще продължи с веселия на открито, в които се очаква да участват около 8 милиона московчани и гости на града, а вечерта руската столица ще бъде озарена от празничен салют.

Повече от 60 милиона души загиват във Втората Световна Война. Около 60% от тях са цивилни. Съдбата на милион и 300 000 души, изчезнали безследно през войната, остава неизвестна 70 години след нейния край.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери