36 загинали при атентата в Инстанбул

# SvishtovToday 29.06.2016 00:00 4544

Най-малко 36 души са загинали, а повече от 145 други са били ранени, след като две експлозии отекнаха на международното летище "Ататюрк" в турския град Истанбул вечерта във вторник, предадоха Sky News и CNN. Последва  и стрелба. 

Според очевидци, взривовете са отекнали в терминала за международни полети. 

По последни данни, атентаторите-самоубийци са били трима. Те са пристигнали с такси. Това съобщи валията на Истанбул. Появиха се и слухове, че четирима въоръжени мъже са успели да избягат и се издирват. Това обаче все още не е потвърдено официално. 

Според властите, може да се предполага, че кървавият акт е дело на групировката "Ислямска държава". Турският премиер Бинали Йълдъръм заяви, че "това показват първите знаци", но разследването продължава.

Пред CNN Turk, представители на властите заявиха почти веднага, че най-вероятно става въпрос за терористичен акт. 

Летището бе затворено, а намиращите се на него хора - евакуирани. Полетите се пренасочваха. По-късно работата на "Ататюрк" е била възобновена. 

От вътрешното и правосъдното министерства потвърдиха вчера за взривовете. 

От полицията са заявили, че по двама души е стреляно от органите на реда, след което те са успели да детонират носените от тях. 

Правосъдният министър по-късно уточни, че между един от нападателите и полицията се е стигнало до престрелка. Той е открил огън с автомат "Калашников".

Съобщено бе, че много хора бягат в паника на летището. Любителски клипове на уплашени от случаващото се на летището хора заляха социалните мрежи. 

На мястото са пристигнали много линейки и пожарни коли. В "Туитър" се появиха съобщения, че медицинският персонал на летището е недостатъчен, за да помогне на нуждаещите се. Таксита са извозвали пострадали до болниците.

Загиналите и ранените са предимно турски граждани. Националността на чужденците се установява. Редица европейски държави вече обявиха, че проверяват данни за техни граждани. 

До този момент не се съобщава за пострадали българи, заяви пред bTV посланикът на България в Турция Надежда Неински.

Редовният полет от София за Истанбул е пренасочен своевременно към Измир. Няма опасност за българските граждани, които са били на борда на самолета. Това съобщиха от пресцентъра на министерството на транспорта. 

Във връзка с атентата в Истанбул, летище София е приело извънредно кацанена самолет на Еър Франс. Командирът на полета е взел решение да се върне в Париж.

По заповед на министъра на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски, при необходимост българските летища в София, Бургас и Варна имат готовност да приемат до 23 машини, в зависимост от типа и категорията самолети.

Извънредната ситуация над въздушното ни пространство се ръководи лично от министър Ивайло Московски.

Към момента е обявен Рейд Зиро /нулеви въздушни операции/ за въздушното пространство над Истанбул и района.

През последната година на територията на страната бяха извършени редица кървави нападения, зад които стоят бойци на забранената в страната Кюрдска работническа партия (ПКК) или групировката "Ислямска държава".


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери