Терористичен акт в Ница

# SvishtovToday 15.07.2016 00:00 4400

Камион се вряза в тълпа, наблюдаваща фойерверките по случай Денят на Бастилията – националният празник на Франция, във френския курортен град Ница в четвъртък вечерта. Камионът е изминал около 2 км. през оживената крайбрежна улица на града, причинявайки смъртта на най-малко 80 души, ранявайки най-малко 100 други. Сред жертвите има и деца. Властите съобщиха, че 18 души все още се намират в критично състояние. Шофьорът на камиона впоследствие е открил стрелба по хората, преди да бъде убит от полицията.
В камиона са открити личните документи на 31-годишен френски гражданин с произход от Тунис, чието местожителство е било в самия град Ница. Камионът е бил пълен с множество оръжия, сред които пистолети и по-големи, съобщиха властите, без да дават детайли.
Френският президент Франсоа Оланд заяви, че атаката е с „неоспорим терористичен характер“. Той обяви удължаване на извънредното положение в страната, което трябваше да изтече на 26 юли, с още три месеца. За обезпечаването на сигурността на страната държавният глава е разпоредил привличането на сили от резерва на армията. 
Междувременно властите на Италия затегнаха контрола на границата с Франция, която се намира недалеч от Ница, като се проверяват всички преминаващи автомобили.

Терористът е бил опознат по документите, които е носил в себе си. Това е бил французин от тунизийски произход, роден през 1985 г. По-рано той е бил задържан за притежание на оръжие и за други престъпления, но те не са били свързани с тероризъм. Камионът, с който е било извършено нападението е бил взет под наем. 

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери