На учителя с любов!

# Reporter Svishtov 05.10.2016 00:00 4017

Днес светът отбелязва Международния ден на учителя.

Казват, че отговорни за възпитанието на децата са техните родители. Има неща обаче като знания, ценности, мечти, които детето изгражда на едно различно място от дома - училището.

Тези, които застават зад първолака, впоследствие тийнейджър, а след това и зрял човек, освен семейството, са хората, които ни дават знанията за това, което ни очаква в бъдеще - учителите.

На днешния ден в над 100 държави по света отбелязват Международния ден на учителя.

Датата е предложена от ЮНЕСКО през 1994 г. по повод на 40-та годишнина от приемането на препоръките за статута на учителите.

Да си учител е отговорна работа, да бъдеш добър учител е призвание

Добрият учител е подарък за учениците, защото в негово лице те могат да намерят и приятел, и семейство. На този ден трябва да си спомним за всички добри учители в живота ни и да им благодарим за търпението, за знанията, за подкрепата, за насърчаването.

Този ден не е много популярен у нас. Може даже да има и учители, които не знаят за него. Това, обаче, не е само проблем на учителите, а има дълбоки и недостатъчно изследвани измерения в днешния ден за статуса и ниското самочувствие на преподавателите, на тези, които изначално стоят в основата на житейския ни избор и успех. Трудно може да се оцени ролята на добрия учител, но безспорно от неговия труд зависи развитието на обществото. 

Този ден е повод за равносметка за това, което е свършено, възможност да се търсят и намерят отговори на глобални въпроси, свързани с учителската професия и тяхната мисия в живота на всеки. Днешният ден носи нови и динамично променящи се предизвикателства с навлизането на информационните технологии и комуникациите в образованието, гъвкав професионализъм при работата с бъдещето на света – децата, необходимостта от непрекъснато учене през целия живот. Липсата на уважение към учителския труд, ниското заплащане, остарялата и недостатъчна база в училищата демотивират преподавателите. От една страна – застаряването на професията, от друга – финансовата нестабилност и невъзможност да се издържат от своя труд, добрите професионалисти губят своята мотивация и напускат училището. Като добавим, че заплащането не е винаги основната мотивация, защото учителят се нуждае и от признание и уважение към положения от него труд, имаме много поводи за размисъл в този ден. Всички сме длъжници на този, който ни е научил да пишем и смятаме, да мислим и правим избор, който ни е дал посоката, която да следваме.

Честит празник на всички български учители!

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери