Реформаторския блок слага край на кметските наместници

# SvishtovToday 01.01.1970 00:00 4769

ВСИЧКИ СЕЛЦА И МАХАЛИ, ОБЕДИНЕНИ В ГРУПИ ОТ ПОНЕ 100 ЧОВЕКА СЪЩО ДА ИМАТ ВЪЗМОЖНОСТ ДА ИЗБИРАТ КМЕТОВЕ, КОИТО ДА ГИ УПРАВЛЯВАТ

Това предложение, с конкретни законодателни инициативи за промяна на чл.16 от Закона за административно- териториалното делене на Република България, според който кметове могат да се избират само в населени места поне от 350 жители, е ...прието и от Централното ръководство на коалицията Реформаторски блок- Глас народен и става основен акцент в предизборната й програма, както и законодателна инициатива за следващия парламент, обявиха на брифинг водачът на листата на Великотърновския избирателен район Станислав Благов, регионалният шеф на СДС Мирослав Трифонов, на ДСБ – Ангел Янчев и Любен Лалев- Областен председател на БЗНС.Според тях в момента е нарушено основно конституционно право на всеки български гражданин да се кандидатира и да гласува, тъй като в стотици села и махали под 350 човека директно се назначават кметски наместници.

„Нашата инициатива засяга много хора, чиито права в момента са нарушени. Назначават им се наместници, които в доста случаи те не искат и даже не познават.Смятаме, че групирани до население от поне 100 човека малките села и махали трябва да могат да избират кметовете си, както го правят и останалите български граждани“, категоричен бе Мирослав Трифонов.

Колегата му Ангел Янчев припомни, че онова, което държи всяко населено място живо е възможността да се избира качествен управник, църквата и училището.

„Не може държава в ЕС да третира народа си като рая и да му назначава някой да го управлява“, коментира и Любен Лалев.

„Реформаторският блок води позитивна кампания, без да напада никой, но в директен контакт с хората, пред които разяснява управленската програма и представя вижданията си“ , заяви и водачът на листата Станислав Благов.

Той изтъкна и наложителния за просперитета на страната процес по децентрализация, който има връзка и с конкретната инициатива и би дал по-голяма автономия и правомощия за управлението на отделни региони. Така може да се навакса икономическото изоставане, тъй като еврофондовете не са панацея, обобщи Благов.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com