Първи май: Ден за празник, Ден на труда

# SvishtovToday 01.01.1970 00:00 3284

На 1 май отбелязваме деня на труда и на международната работническа солидарност.  В България той е официален празник.
Денят се свързва с честване на постиженията на работническото движение и търсене на повече защита за работещите хора по света. 1 май е и ден на международното работническо движение и на левите движения.
Историята на празника води началото си от работническото движение през 19 век и работническите протести за зачитане на елементарните социални права.
Началото се поставя на 1 май 1886 година в САЩ, когато профсъюзите провеждат мащабна национална стачка, в която вземат участие над 300 000 работници от цялата страна с искане за въвеждане на официален 8-часов работен ден.
След тридневни протести в Чикаго полицията и частните охранители разпръсват протестиращите, раняват около 200 души и убиват поне 4 души.
В България първият опит за отбелзването на деня е направен през 1890 година от Типографското дружество. Първи май е обявен е за официален празник през 1939 г.
От 1945 г. комунистическата власт в Народна република България започва да чества празника ежегодно. Държавата отбелязва Първи май с мащабни манифестации из цялата страна.

След края на социализма в България през 1989 г. Първи май продължава да е официален и неработен ден, но държавната власт не се ангажира с организиране на масови прояви. Честването се отбелязва от социалисти и комунисти.

Първи май се чества като Ден на труда и е официален празник в редица държави като Германия, Австрия, Мексико, Тайланд, Русия и много други.

У нас днес прояви за Първи май организират БСП, КНСБ, Подкрепа и др.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com