Ботас триумфира в Австрия

# SvishtovToday 01.01.1970 00:00 1388

Валтери Ботас спечели втората си победа във Формула 1, след като триумфира в Гран при на Австрия, 9-и кръг от шампионата на Формула 1. Финландецът стартира от първа позиция и натрупа аванс пред Себастиан Фетел преди първите спирания в бокса, който след тях успя да запази, макар в края да бе настигнат плътно от германеца. Пилотът на Ферари завърши втори и увеличи преднината си пред Люис Хамилтън в генералното класиране на 20 точки.

Британецът завърши 4-и след старт от 8-а позиция, като в края води битка за 3-ата позиция с Даниел Рикиардо от Ред Бул. Австралиецът се защитава отлично и заслужи мястото си на подиума. Пети завърши Кими Райконен, който имаше странен избор на стратегия с много късно спиране в бокса, заради което той загуби позиция спрямо Хамилтън.

На старта поведе Ботас пред Фетел, а Райконен изостана до 5-а позиция, зад Рикиардо и Грожан. Хамилтън се придвижи на 7-о място. Верстапен счупи предното си крило след инцидент в завой 1, а след това му бе съобщено, че трябва да се прибере и да се откаже от надпреварата. От състезанието отпадна и Алонсо, като испанецът се е удари с Макс в завой 1, след като бе завъртян от Дани Квят. В 3-ата обиколка Райконен изпревари Грожан и стана 4-и.

В 6-ия тур Хамилтън се справи с Перес и излезе на 6-о място. Две обиколки по-късно Люис се справи и с Грожан и вече бе 5-и. Отпред Ботас се откъсна на 3 сек пред Фетел.

Райконен пък не можеше да избере нужния режим на задвижващата система и започна да губи темпо и да бъде настиган от Люис Хамилтън. Британецът бе плътно зад Кими в 20-ата обиколка, а Ботас вече бе на над 5 сек пред Фетел. В 27-ата обиколка разликата набъбна на 8 сек, а Хамилтън не можеше да се справи с Ледения. Зад тях бяха Грожан, Перес, Окон, Маса и Строл. Пилотите на Уилямс се движеха много силно в зоната на точките след вчерашната разочароваща квалификация. 11-ия Магнусен загуби мощност и се прибра в гаража.

В 31-ата обиколка Хамилтън пръв от водещите пилоти спря в бокса за нови гуми ултрасофт в опит да мине пред Райконен. Финландецът обаче не последва примера на Люис в следващия тур, като остана на пистата. От бокса му съобщиха, че продължават да се движат според първоначалния план и няма да се борят с Хамилтън.

В 34-ата обиколка Рикиардо спря в пита за гуми суперсофт. Той се върна пред Хамилтън. В 35-ия тур Фетел мина за нови супермеки гуми, като се върна пред Даниел и Люис. Последният пък започна да губи темпо, като задната му дясна гума бе силно износена.

В 42-ата обиколка най-после и Ботас мина през бокса за нови гуми суперсофт. Финландецът бе на 4 сек пред Фетел, а начело бе Райконен, който още не бе спирал в пита. В 44-ата обиколка Ботас изпревари Кими и поведе с много по-новите си гуми, а последният спря в бокса и постави суперсофт. Завърна се на трасето 5-и, зад Хамилтън.

В серия от няколко обиколки той бе по-бърз от Люис, но в 57-ата обиколка при изпреварването на изостанал с обиколка пилот, Кими стъпи в мръсната част на пистата и излезе извън трасето на завой 1. Така той загуби над 3 секунди. В същото време Хамилтън възвърна добро темпо и започна да настига Рикиардо. В предпоследната обиколка имаше шанс да го атакува, но не успя да реализира успешна маневра от външната страна на завой 4. В самия край пък Фетел настигна Ботас, но нямаше време за атака.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери