Абсолвентите на Стопанска академия от ОКС „бакалавър” – випуск 2017 получиха дипломите си на тържествени церемонии

# SvishtovToday 18.12.2017 14:44 903

Осем тържествени церемонии се проведоха в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” за официално дипломиране на абсолвентите от ОКС „бакалавър”, обучавали се в периода 2013-2017 г. по различните специалности към четирите факултета на свищовското висше училище. В тържествена атмосфера в аулата на родната Алма матер, облечени с академични тоги и шапки, в присъствието на своите родители, приятели и близки, дипломантите получиха заслужено признание за положения труд през 4-годишния период на обучение.

Поздравителни слова към дипломантите отправиха по време на церемониите деканите на факултетите – проф. д-р Йордан Василев (факултет „Финанси”), проф. д-р Виолета Краева (факултет „Мениджмънт и маркетинг”), проф. д-р Любчо Варамезов (факултет „Производствен и търговски бизнес” и доц. д-р Росица Колева (факултет „Стопанска отчетност). Те увериха абсолвентите, че дипломата, която получават от Стопанска академия, е основание за гордост и им открива много възможности за успешна професионална кариера в сферата на икономиката, администрацията и управлението. С пожелания за смели мечти и успешна реализация, която да променя обществото към по-добро, приветствия към дипломантите поднесоха също ръководители и представители на катедри. В приветствията бяха изразени и благодарности към родителите на дипломантите за тяхната помощ и подкрепа през годините на следване, както и за засвидетелстваното доверие към Стопанска академия.

Деканите на факултети изпълниха ритуала по полагане на Галилеевата клетва, чрез който абсолвентите тържествено обещаха: да пазят името на Стопанска академия; да защитят достойно професионалната си подготовка; да използват научните си познания единствено за добро, за напредък, за хуманизация на света; да съдействат за издигане на човека като висш критерий за всяка научна и социална дейност; да утвърждават в себе си и в обществото основните принципи на човешкия морал; верни на своя народ, да допринасят с труда си за неговото по-добро бъдеще; да бъдат достойни граждани на Отечеството си. Стопанска академия е сред първите висши училища в България, откликнали на хуманния призив, отправен на митинг в чест на Галилео Галилей на 7 януари 1989 г. от едноименния площад пред църквата „Санта Кроче” във Флоренция. Призивът е да се въведе във всички университети и институти Галилеева клетва, подобна на Хипократовата – да се произнася тържествено обещание за използване на науката единствено за борба с болката и страданието, в името на хуманизацията на света. След полагане на клетвата, в чест на абсолвентите прозвуча „Многая лета” и бяха връчени дипломите.

В рамките на церемониите, координаторът от Академичен център за кариерно консултиране и връзки с обществеността – гл. ас. д-р Юлиян Господинов, презентира Алумни асоциацията на Стопанска академия и поясни как завършилите студенти могат да продължат да поддържат връзка с родната Алма матер. Кариерният център проведе и традиционно анкетно проучване сред дипломантите, което има за цел да проследи професионалната реализация на студентите след завършване на съответната образователно-квалификационна степен в Стопанска академия.

Тържествените церемонии по дипломиране на випускниците завършиха с ритуалното хвърляне на академичните барети пред сградата на Ректората и множество снимки на дипломантите.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com