Какво се случва в Свищовската болница (драма, без малко трагедия и накрая фарс в три действия)

# SvishtovToday 12.01.2018 07:45 8618

Публикуваме един интересен текст без редакторска намеса по тема значима за гр. Свищов и прилежащите му населени места - общинска болница. Гледната точка е на медик с дългогодишен трудов стаж в МБАЛ "Д-р Димитър Павлович". Публикацията може да видите и тук.

Действащи лица:

  • кмет
  • управител
  • реаниматор, бивш управител
  • кардиолог
  • лекари във Вътрешно отделение – четирима
  • пациент
  • и Античен хор

Първо действие, където се описва как алчните доктори не обръщат внимание на пациентите:
Дата 22 декември, около 16 часа. Спешна помощ. Довеждат мъж (пациент) на 41 години, до сега не е боледувал. Много силна болка в гърдите. Чувства че умира. Кардиограма. Проблем! Викат кардиолог. Той е дежурен. Пристига веднага. Нещата са сериозни! Трябва да се направи електрошок! Трябва да се упои пациентът, иначе ще го боли страшно много! Трябва да се повика реаниматорът! Викат го! Реаниматорът (по телефона) намира причина да откаже. Кардиологът се обажда на Управителя - трябва някой да накара реаниматора да постави упойката...Управителят не е в града, и по телефона казва, че не може да накара реаниматора да постави упойката. Кардиологът се обажда на кмета. Трябва някой да накара реаниматора да постави упойката. Кметът казва, че не е началник на реаниматора, и трябва управителя да го накара. Докато си бъбрят по телефона, пациентът спира да диша и сърцето му спира! Умира! Кардиологът грабва апарата и прави електрошок! Може да е рисково, но няма как! Чудото се случва!!! Пациентът оживява! В този момент пристигат колегите кардиолози от Търново! Пациентът е закаран в кардиологична клиника. На неговото място ляга кардиолога. Кръвно 250 на 150. Пулс около 150.

Второ действие, където добрият управител и кметът разговарят с лошите лекари.
Дата 27ми декември. Кардиологът си подава оставката. Не може да гарантира животът на пациентите. Реаниматорът се е покрил, не се чува, не се вижда. Колегите на кардиолога - лекарите, които нерядко са попадали в подобна ситуация, също си подават оставките. Те не могат да работят така, някои даже поради подобни случаи са имали вземане – даване с прокуратурата. Кметът взема оставките им и отива при управителя. След 10 минути излиза и обявява, че го отстранява от длъжност. На 02 януари се оказва, че управителят си е на работа. Изисква обяснение от лекарите. От реаниматорът не иска?! Защо саботират болницата и поставят под риск живота на пациентите?! Притиска ги да оттеглят заявленията си! Кметът го подкрепя. Лекарите са разколебани. Някои оттеглят заявленията си. Не са съгласни, но... Трагедията се превръща във фарс. В местната телевизия и в местната преса излиза информация, че лекарите искат пари! Парите не им стигали, видите ли! Лекарите се опитват да обяснят. Не им се дава трибуна...Алчните бели престилки не обръщат внимание на нещастните пациенти, изпращат ги към други болници, работят, моля ви се, на няколко места, не им стига милостинята на болничната заплата...

Трето действие, в което античният хор задава въпроси:
Кой спаси пациента – кметът, управителят или лекарите?
Кой ще се погрижи за следващият пациент – кметът, управителят, или тези, които не могат да работят в такива условия?
Кой трябва да напусне, за да могат лекарите да си вършат работата? Управителят, реаниматора, или и двамата заедно?
Допълнителни въпроси:
а) Защо не се приемат болни с инсулт, нали преди, когато не работеше скенера, изследването се правеше в Белене? Защо управителят не може да организира тази процедура?
б) Колко пари искат лекарите? Преди 2 месеца беше отстранен хирургът – спасител, назначен от Управителя и защитаван от кмета, който получаваше заплата колкото всички лекари, подали оставка ОБЩО? (и не беше оперирал нито един апандисит??!) Заедно с него напусна и вторият реаниматор, със същата заплата, без да е подал упойка на нито един пациент. Двамата бяха “работили“ така по повече от шест месеца!
в) Колко още лекари трябва да напуснат при такова управление? Колко лекари напуснаха за последните две години, и колко дойдоха?
г) Защо нито кмета, нито председателят на Общинският съвет, нито медиите не искат да изслушат лекарите, а вярват на това, което им се каже от управителя?
Финал: ЕТО ТАКА РАБОТИ НАШАТА БОЛНИЦА!!!

Завеса!
Аплодисменти?????????

Автор на текста е д-р Даниел Кръстев, работещ от над 20 години в свищовската болница.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com