Финансова стабилност или финансово робство чрез Заема за кръпки на Генчев?

# SvishtovToday 31.01.2018 06:09 1700

На вчерашната извънредна сесия на Община Свищов най-важният от разглежданите въпроси е поемането на дългосрочен общински дълг. Неговата стойност се предвижда да е 1,8 до 2,2 млн.лв., а със средствата се планира да се рехабилитират 43 улици. Намерението е похвално, но каква е финансовата картина на общината и намерението за ползване на дълг?

Срокът на изплащане на заема е 10 години, плюс две години гратисен период. Това означава, че заемът ще плащат бъдещите поколения, а сегашният кмет скандално прехвърля тежестта към следващото управление, тъй като заемът ще започне да се изплаща едва след края на този кметски мандат. Краят на този 12-годишен период ще е чак в 2030 г., когато щофьорите и пешеходците в Свищов отдавна ще са забравили за потрошените през 2018 г.средства за улични кръпки, но ще продължат да плащат чрез събираните данъци и такси за бляновете на текущия градоначалник.

И как прокламираната финансова стабилност се отразява в плановете на общинското ръководство? По време на бившия кмет Благов са вземани поредица заеми, всичките изплатени за кратки срокове, между 2 и 5 години. В повечето случаи заемите са служили като помощен инструмент за изпълнението на европейски проекти – с други думи връщането е зависело от успешната проектна реализация. Със заема за кръпки на Генчев обаче парите ще се изплащат не от европрограмите, а директно от съдраните джобове на свищовлии. Сега затлачения от харчове общински бюджет не може да издържи на бързо връщане и ще цъка цяло десетилетие вноските по заема, ангажирайки следващите три (!) общински управи с тази тегоба. Заемът се гарантира пред банката, като се залагат всички настоящи и бъдещи вземания на бюджетни средства от Община Свищов по сметка, всички настоящи и бъдещи вземания на общината от собствени приходи и общата изравнителна субсидия! Финансова стабилност или финансово робство рисува желанието на кмета да заложи всички бъдещи постъпления, но тактично вменявайки това на следващия кмет?

Влошената картина на общинските финанси отдавна не е тайна за никого. По инерция годината все още завършва без неразплатени разходи, но преходните остатъци намаляват драстично, а задлъжнялостта расте. Прехвалените от финансиста Кирчев „нараствания” на изпълнението на бюджета по разходната част са илюзия. Числата обективно показват застой – средната стойност на бюджетното изпълнение е около 21 млн.лв. и около тази сума се движат изпълненията последните 10 години. Но вече с цената на по-високи местни данъци и такси, плащани от намаляващото население на общината. А констатацията, че „негативните въздействия на световната финансова и икономическа криза” засягат други общини, не Свищовската звучи плашещо с въпиющата неграмотност. Г-н Кирчев, всеки студент в Стопанска академия е наясно, че световната криза бе през 2007-2009 и че в последните 5-6 години както Европа, така и България се намират в растеж. Само оправдания не вършат работа, а най-лесното решение на това ръководство пред финансовата главоблъсканица е да остави трупащите се проблеми на бъдещето.

Свидетели сме на нещо епохално в историята на град Свищов, а именно „финансово харакири“ в стил А ла`Генчев. Навярно самия той не е сигурен в следващ спечелен мандат за управление, защото ако е така сам на себе си е заложил капан. Ще продължи управлението на крайдунавския град в незавидна финансова кондиция. Такава досега в историята не е имало! Още в самото начало ще трябва да мисли варианти за бюджет обвързан с описаните по-горе обстоятелства. Увеличението на местни данъци и такси е с определен праг на поносимост от жителите на общината и определено не е вариант.

Сесията, както и мотивите на общинските съветници "За" и "Против" заема може да видите тук:


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com