Първи български хор „Янко Мустаков“ в Бистрица

# SvishtovToday 04.04.2018 06:13 1480

Началото на тази история започва с това, че в свищовското семейство на Йорданка и Ангел Димитрови, синът Пламен Пенев довежда преди години снаха – бистричанка. Избират да живеят в полите на Витоша. За Коледа и Великден обичайно си идват в Свищов и нееднократно присъстват на църковните концерти на ПБХ. Свищовската снаха е член на настоятелството на Народно читалище „Св. Цар Борис I - 1909“ в Бистрица. На Коледния концерт миналата година у Здравка Джорева – Пенева вече е назряла идеята да зазвучат църковните песнопения на ПБХ и в бистришката църква „Св. Георги“.

Отправена и приета е покана и съвсем скоро започва организацията за концерт на ПБХ в с. Бистрица. Тя изцяло е осъществена от Здравка Пенева, като дори осигурява спонсор (Фондация "Българска памет") за част от разходите за това пътуване. Замисълът за това сътрудничество не е случайно хрумване, а всъщност се оказва едва ли не закономерност - Бистрица се гордее също със своите първи неща.

Хористите получават затрогващо благодарствено писмо:

Изключително сме щастливи от осъщественото гостуване на Първи български хор „Янко Мустаков“ и прекрасния концерт по повод християнския празник Цветница, който хорът изнесе.

Нашето село Бистрица и славният Свищов се родеят по духовна линия и се гордеят с много първенства в културен и исторически план. Първото българско читалище е основано в Свищов, а първото читалище в софийска околия е бистришкото. Първият български хор е свищовският, а първата номинация от Източна Европа, включена в Списъка на ЮНЕСКО за нематериално културно наследство, са Бистришките баби. От миналото до днес, Бистрица и Свищов са огнища на българщината и пазители на духовната съкровищница, наследена от предците ни.

Благодарим на Първи български хор за великолепното изпълнение на църковни песнопения, което подариха на бистричани.

Уважаема г-жо Людмилова,

Скъпи хористи,

С безрезервната си обич и безсребърна отдаденост към самодейното изкуство, продължавайте да държите отворена вратата към духовните Вселени, откъдето към днешния ни материален, земен свят да се изсипват мъдрост, красота и хармония!

Желаем Ви успех по пътя на артистичните изяви и до нови срещи в Свищов или в Бистрица!

С най-сърдечна благодарност,

Здравка Пенева,

Член на читалищното настоятелство


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com