Великден – традицията повелява...

# SvishtovToday 07.04.2018 05:48 203

Традицията повелява... за Великден се боядисват яйца

Боядисването на яйца е една от най-забавните и креативни фази в подготовката за Великден, особено ако в семейството има деца. Експериментирането с цветовете и различните методи за украса на яйца позволява на най-малките да разгърнат въображението си и да се почувстват значими на празника. Предполага се, че тази традиция е съществувала още в древността, но тогава за получаване на цветни яйца са се използвали отвари от природни блага (смрадлика, коприва, орехи, ябълки и т.н).

По стар обичай, яйцата за Великден в България се боядисват рано сутрин на Велики четвъртък или следобед на Велика събота. Първото яйце винаги е червено (символизиращо кръвта на Христос), боядисано от най-възрастната жена в семейството, която с него прави символично прекръстване върху челата на останалите членове на семейството. То се поставя под икона вкъщи и се пази до следващия Великден. Второто яйце също е червено, но то се носи в църквата, за да бъде осветено. Традицията повелява...за Великден се месят обредни хлябове

Обредните хлябове се месят на Велики четвъртък. Традиционно са в кръгла форма с плитка отгоре и се поднасят с червено яйце. Един от тях обаче трябва да е сладък и в продълговата форма, обикновено на плитка – това е козунакът.

Според историята, за първи път козунак се приготвя във Франция през XVII в. От там той се разпространява из цяла Европа, стига и до Русия. В България тези обредни хлябове започват да се месят едва в първите десетилетия на ХХ в. Днес козунаците се консумират и като хранителен продукт, продаван целогодишно в търговските обекти.

Формата на козунака символизира Христовото тяло. Тестото задължително се замесва около 12 часа по-рано и се оставя на топло да втаса докато удвои обема си. Макар да има различни вариации на рецепта за козунак, маята, брашното и яйцата са задължителна съставка. Слагат се лимонова кора за аромат и стафиди за вкус. Преди да се пъхне във фурната, оформеният козунак може да се намаже с яйце и да се поръси със захар. Трябва да следиш да не прегори.

Вечерта на Велика събота всички християнски семейства отиват на църква. Слуша се тържествена литургия, след което свещеникът 3 пъти обявява „Христос Воскресе”, а миряните отговарят „Воистина Воскресе”. Свещта се пали от кандилото на свещеника. Тогава се случва традиционното чукане с яйца и се похапва козунак. Това е първото яйце, което се яде след 40-дневните пости. Със запалена свещ се обикаля 3 пъти храмът. Вярва се, че колкото пъти изгасне свещта, толкова грехове има човек за изкупване. Свещта трябва да се отнесе запалена до дома.

Традицията повелява... прави се семейна великденска трапеза

В неделя, навръх Великден, цялото семейство се събира на обяд. По традиция в България се приготвя агнешко, супа от агнешки дреболии, зелена салата с варени яйца, сладка баница и великденски курабийки, сервират се боядисани яйца и козунак. Пие се червено вино, символизиращо мъченическата кръв на Божия син. Агнето е символ на празника, защото е принесено в жертва в деня на Възкесението. Преди началото на обяда отново се чука с яйца за здраве. Този ритуал символизира сполуката и се прави през следващите няколко празнични дни. Вярва се, че онзи, чието яйце остане здраво, ще има късмет и благополучие през цялата година.

Весели великденски празници!!!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com