Най-любопитните факти за Омар Шариф

# SvishtovToday 10.04.2018 06:20 797

Омар Шариф е най-обичания египетски актьор, който е участвал в десетки холивудски продукции. Днес се навършват 86 години от неговото рождение. Омар Шариф е участвал в много продукции и може да се похвали като носител на три награди "Златен глобус" и редица номинации за "Оскар", "Сезар" и "Сателит". Няма да е изненадващо, ако определим участията на Омар Шариф във филмите "Лорънс Арабски" (1962) и "Доктор Живаго" (1965) като най-впечатляващите му изпълнения.

 

1. Роден е в Александрия като Мишел Шахуб.

 

2. След дипломирането си пет години работи в семейния бизнес, но не се отказва от намеренията си да стане актьор.

 

3. Режисира първия си египетски филм, в който се запознава с единствената си съпруга, най-голямата звезда в Египет в момента, Фатен Хамама.

 

4. Актьорът от сирийско-ливански произход постига светкавичен усех през 60-те г. с ролята си в "Лорънс Арабски", прочутия филм на Дейвид Лийн, излязъл през 1962 г.

 

5. Някои го наричат "арабския Шон Конъри" (Съществува и версията "европейският Омар Шариф" за Шон Конъри). Известен е като плейбой, но той отрича тази слава.

 

6. През 1992 година му слагат байпас, а дотогава е пушил по 100 цигари на ден, но бързо ги отказва, за да спаси здравето си.

 

В продължение на години неговата личност го превръща в модел на подражание за много арабски семейства и деца, дори и такива, които не живеят в Египет. Омар Шариф е роден като Демитри Шалхуб в Александрия и първоначално работи в компанията на баща си преди да се ориентира към киното. Изборът на името Омар Шариф е най-важното нещо в неговата кариера, което го превръща в уважаван и добре разпознаваем aктьор в световен мащаб. Интересен факт е, че си партнира с бъдещата си жена, Фатен Хамама в "Struggle in the Valley (1954)"

Партньорството с неговата бъдеща половинка продължава и с "A Rumor of Love" (1960) и "There is a Man in Our House" (1961). Участието на Омар Шариф във Lawrence of Arabia (1962) го позиционира като филмова зведа, чиято популярност се разгръща в световен мащаб. Той е един от най-известните личности от арабски произход в глобален мащаб, който освен с киното е известен с голямото си увлечение към играта на бридж


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери