Няколко полезни съвета Как ? да предпазите дома си от комари

# SvishtovToday 29.04.2018 09:02 1225

Сред недостатъците на лятото е нашествието от комари, което атакува дома ви всяка вечер. Дразнещото бръмчене, неприятният сърбеж, опасността от болести превръща комарите в нежелани гости. Как да предпазите дома си от комари?

Комарите са хитри малки кръвопийци, които пируват през лятото на ваш гръб. Обикновено са по-активни на зазоряване или привечер. В случай, че сте набелязани за жертва, трудно ще се отървете от техните атаки, които са толкова силни, че понякога дори по-плътни и дълги дрехи не могат да ви предпазят. Затова трябва да вземете нужните мерки и да покажете на комарите, че вашият дом не е отворен за тях. Предлагаме ви 7 ефикасни метода за борба с комарите.

Мрежи-комарници.

Първото, което хората предприемат срещу комарите през лятото, е да оборудват дома си с мрежи или комарници, които да ограничават достъпа на нахалните насекоми. В някои семейства тази мярка е достатъчно ефикасна, но други твърдят, че понякога комарите намират пролуки между уплътненията на прозореца и мрежата и успяват да проникнат в дома.

Градина срещу комари.

Оказва се, че съществуват доста растения, чийто аромат не е по вкуса на комарите. Такива са например босилекът, лимонената трева, мушкатото, невенът, папратът, розмаринът, декоративният тютюн и най-вече хризантемите. Поставете саксии с някои от посочените цветя на перваза, по балконите и близо до входната врата, за да може цветното ухание да прогони комарите.

Етеричните масла като оръжие.

Друг изпитан метод срещу комарите са благоуханните етерични масла. Подходящи за борбата с насекомите са маслото от бор, върбинка, здравец, карамфил, канела, лавандула, мента, розмарин, чаено дърво, цитронела. Достатъчно е да разпръснете аромата на някое от посочените етерични масла като преди това се уверите, че никой вкъщи не е алергичен към уханието.

Домашни спрейове.

Някои хора залага на домашно приготвени спрейове – смес от вода и някакъв природен репелент. Може да си приготвите спрей против комари от вода и лимонов сок, от вода и сухи лавандулови листа или листа от роза, от вода и капки етерично масло. Слагате сместа в пулверизатор и периодично освежавате с него въздуха.

Добави описание

Отблъскване на комарите.

Друга тактика, която предпазва дома от комари, е да използвате знанията, които имате за тях. Например, насекомите са привлечени от дрехи в по-тъмни цветове, затова лятото залагайте на по-светло облекло. Освен това комарите обичат гъстата растителност, за да се крият в нея – уверете се, че градината ви е почистена и тревата окосена, за да развалите скривалището им.

Избягвайте плодови аромати и парфюми със силен сладникав цветен аромат, защото той също е по вкуса на комарите. Уверете се също, че около дома ви няма застояла вода (локви, неизползваем пълен басейн, непочистен градински фонтан, дори купичката с вода на домашния любимец). Ларвите на този вид насекоми се развиват в застояла вода и неподдържани водоизточници са идеалният дом за тях.

Помощ от аптеката.

Винаги може да посетите аптеката и да се заредите с мехлеми, кремове, лепенки, спрейове и други подобни средства на химическа основа, с които да опитате да прогоните комарите.

Добави описание

Режим на хранене против комари.

Сред нещата, които отблъскват комарите, е вкусът на витамин В1. Когато човек приема храни, богати на В1, тялото изменя леко аромата си – хората не го усещат, но комарите го улавят. Консумацията на храни с подобно съдържание ще ви превърне в непривлекателно меню за напористите насекоми. За целта хапвайте повече ядки, зърнени храни и зелени зеленчуци.

Как да облекчите сърбежа от ухапване?

Ако все пак не успеете да се спасите от неприятното ухапване от комар, тогава намажете пъпката с паста за зъби, соево масло или със сок от магданоз. Другият вариант е да я натъркате със скилидка чесън, да я напръскате с разтвор от вода и сол или да я разтриете с оцет.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com