Ще разедини ли една детска градина жителите на гр. Свищов ?

# SvishtovToday 08.05.2018 07:14 2367

Изминалата седмица нажежи страстите в Свищов по тема, която иначе би следвало да ни обединява – възрастните хора и техните потребности! Прогресивно застаряващото население, особено в малките общини като нашата, повишават нуждата от грижи, към една от най-големите социални групи с нужда от социални услуги!

Дебат на висок тон, недоволни граждани и съветници с различно мнение от това на управляващите, се разрази на последната сесия на общински съвет Свищов. Какво всъщност се случи? Станаха ли жертва граждани, възрастни, деца на недомислени и тъмни политики на общинското ръководство? Дадоха ли се отговори, притесненията оправдаха ли се или някой размаха пръст срещу гражданите, възползвайки се от властовата си позиция на кмет?

Така ли се решават водещи социални проблеми, като се омаловажават зададените въпроси и с агресия и висок тон от най-високата трибуна се измества центъра на въпроса? Думата манипулация се чу многократно в залата, но кой се скри зад обвиненията и кой всъщност из манипулира дебата?

Ден преди редовното заседание на общински съвет, се внася подписка от 300 протестиращи, които считат че мястото на “Център за грижа за възрастни хора с невъзможност за самообслужване” за 15 човека, не е действащата градина на ул. Цар Борис. В изказванията си, недоволните категорично разбират нуждата от такъв център. Те са крайно против да се закрива действаща детска градина, а вместо това, подходящи за целта общински сгради да са изоставени и пустеещи.

Общинските съветници от Колиция за Свищов направиха предложение, към кмета и администрацията, да се ползва общинска сграда, която не функционира. Такава има. Отдавна закрита детска градина, с далеч по-големи възможности за обособяването на Центъра за възрастни хора, която се намира на ул. Черни връх. Впрочем това е сграда, която е в града и се намира в близост до болницата, каквито са изискванията на проекта.

От проведения дебат стана ясно, че кмета и служителите му не са направил обществено обсъждане с гражданите на града преди внасянето на точката на сесия. Усещането е, че нещо отново се прави на тъмно, че се спестява информация.

В последствие общинската администрация насрочи дата за обществено обсъждане, днес – 08 май 2018 г. Такова няма да се състои поради служебна ангажираност и невъзможност кмета Генчев да присъства. Това разбираме от официално съобщение на сайта на общината. Новата дата е 14 май (понеделник) 2018 г. от 17.30 часа в Зала 1 на Община Свищов. Темата ѝ ще бъде допълнителни разяснения по подготовка на проект за разкриване на нова социална услуга: „Център за грижа за възрастни хора в невъзможност за самообслужване“, на ул. „Цар Борис I“ №36

Необходимо ли е да се извеждат децата и да не може да се организира новия прием за учебната 2018 – 20119 г.? В тази част на града, детските градини работят в максималния си капацитет, като групите са им пълни и се правят класирания за прием. Така наречената оздравителна градина, чийто статут вече е като на всички останали, е в отлично състояние с обучен екип, която можеше да разтовари работата и да обучава в чудесни условия свищовските деца.

Вместо да се обърне внимание на тези подробности, те бяха спестени. Целта на кмета бе да прехвърли дебата в посока, която да противопостави възрастни срещу деца. Родители срещу нуждаещи се възрастни хора! Какво спечели Свищов и населението от това? Къде е истината?

Общинска администрация бърза да вземе ремонтираната сграда на детската градина и да се правят частични ремонти, като се усвоят 540 000 лв.? Отново става дума за пари и не беше трудно да се досетим!!!

Постъпката е крайно недостойна, неетична, защото в подписката са поставили имената си и хора които са ви гласували доверие на местните избори, но днес видяха истинското лице на управлението!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com