9 май- Ден на Европа

# SvishtovToday 09.05.2018 06:32 2584

На 9 май отбелязваме Деня на Европа.
Късно вечерта на 8 май 1945 година Германия подписва капитулацията си, а тогавашният американски президент Хари Труман и британският премиер по това време Уинстън Чърчил обявяват края на войната в Европа. На 2 септември 1945 година и Япония капитулира.

Денят на Европа отбелязва датата, когато френският външен министър Робер Шуман прочита историческата декларация за обединение в Европа. На 9 май 1950 г., 5 години след края на Втората световна война в Европа Шуман призовава за съюзяване на френските и западногерманските ресурси и промишленост за производство на въглища и стомана, за да се избегнат бъдещи военни конфликти. „Декларацията на Шуман“ е в основата на Европейската общност за въглища и стомана, предшественик на съвременния Европейски съюз.
Робер Шуман предлага да се създаде наднационална европейска институция, която да отговаря за управлението на отрасъла. Страните, към които апелира, са били участници в унищожителен военен конфликт помежду си.

В този ден се поставя началото на обединение на държавите в Европа и поддържането на мирни отношения на Стария континент. Това предложение остава в историята като „Декларацията на Шуман“ и се счита за основополагащо на днешна Обединена Европа, за началото на поетия път към общност на споделени ценности и общи интереси.

През 1985 г. ръководителите на страните от Европейския съюз на заседание в Милано решават 9 май да бъде честван като Ден на Европа. В България Деня на Европа се отбелязва от 9 май от 2005 година, след като Министерския съвет издава постановление за това на 29 март 2005 г. България се присъедини към Европейския съюз от 1 януари 2007 година. Договорът за присъединяване е подписан на 25 април 2005 година.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери