Национален конкурс за детска творчество“Слънце грее“ - Павликени 2018 г.

# SvishtovToday 17.05.2018 14:30 491

За втора поредна година на 16 май2018г. в град Павликени се проведе Национален конкурс за детска творчество“Слънце грее“, иницииран от ДГ „Слънце“. Миналата година конкурсните работи в раздел рисунка, колаж и пластика бяха на тема “Слънце грее и пее“. Получиха се стотици творби, включиха се 45 детски градини и подготвителни групи, носещи името на слънцето.Тази година темата на конкурсните работи бе „Слънце грее над Европа“. Нови приятели от различни области на България, в които детските градини и подготвителни групи носят името на слънцето се включиха.

Инициативата ни да съберем в нашия цветен и топъл град толкова много слънца на България е успешна – спечелихме запомнящи се приятелства,нови емоции и самочувствие, че даваме поле за изява не само на нашите деца да се представят на такова престижно събитие, а и на деца от цяла България, за които това участие и спечелените награди са трамплин към бъдещи успехи в изобразителното изкуството.

Тържествено с много аплодисменти - публиката, децата и родителите аплодират победителите. Кметът на града инж.Емануил Манолов връчва почетният плакет на детето, чиято творба е оценена най-високо от авторитетното ни жури, съставено от международно известният художник –фотограф Цончо Балканджиев и талантливите художници от град Павликени Пламен Петров и Мартин Петров. Специална награда подарява и директора на ДГ“Слънце“ Грета Георгиева, като тя поощрява различната, изпълнена с нетрадиционни техники и материали творба.

Тя имаше привилегията и удоволствието да се конкурира с колеги от цялата страна и да спечели участие в Международен eTwinning контактен семинар в полската столица, на който разказа за идеите на инициатива “Слънце грее“, за мечтите на българските децата за мирен и слънчев живот и показа творбите им.

И тази година както е по стара българска традиция домакините от ДГ“Слънце“ Павликени посрещнаха, забавляваха, танцуваха и пяха за родителите и гостите си. Миналогодишният благотворителен концерт бе фолклорен, а тази годишният е посветен на Европейското председателство на България и се наричаше “Слънце грее над Европа“. В него децата от шестте групи на ДГ“Слънце“представиха танци от Франция, Португалия, Австрия, Румъния, Италия и Русия.Завършихме с най-предпочитания и завладяващ наш посланик по целия свят - българския народен танц.

Показахме на обществеността от град Павликени и гостите от Плевен, Бургас, Благоевград, Пловдив, Казанлък и други села и градове, че всеки от нас носи семенцето на доброто, а дали то ще поникне зависи само от нас. Независимо от вярата,националността си и цвета на кожата,нас ни обединява стремежа за мир и добротворчество.

Нека всички, които живеем в Европа, се уважаваме, обичаме,да си помагаме и прощаваме.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com