Интензивни валежи в събота

# SvishtovToday 19.05.2018 06:19 188

Днес в много райони ще се развива мощна купесто-дъждовна облачност, ще има гръмотевични бури и на места валежите ще са интензивни и значителни по количество. Има условия за градушки. След обяд от запад валежите ще спират и облачността ще се разкъсва и намалява. Вятърът ще е до умерен от север-северозапад и с него ще проникне по-хладен въздух. Максималните температури в повечето места ще са между 20° и 25°.

За Свищов и региона прогнозна максимална температура от 25°. Продължителността на деня е 14 часа и 51 минути. 

Жълт код за интензивни валежи и гръмотевични бури е обявен в 17 области в страната. Предупреждение за интензивни валежи е в сила за областите София, София Област, Ловеч, Габрово, Велико Търново, Стара Загора, Пловдив. През нощта срещу събота в Стара планина и прилежащите райони вероятността за значителни количества (20-30 л/кв.м, в отделни райони до 45 л/кв.м.) валеж е голяма. Предупреждение за силни валежи, придружени с интензивна гръмотевична активност е в сила за областите Смолян, Кърджали, Хасково, Ямбол, Бургас, Варна, Добрич, Шумен, Търговище, Сливен. Там в събота ще има интензивна гръмотевична дейност и голяма вероятност за значителни валежи - 25-30 л/кв.м, в отделни райони до 45 л/кв.м.

Атмосферното налягане ще се повиши, ще бъде малко по-високо от средното за месеца.

Над планините облачността ще е предимно значителна, с валежи от дъжд и гръмотевична дейност. Около и след обяд от запад валежите ще започнат да спират. Вятърът ще е слаб до умерен от югозапад, през деня ще се ориентира от северозапад, а по време на гръмотевична дейност ще се усилва и променя посоката си. Максимална температура на височина 1200 метра – около 15°, на 2000 метра – около 8°.

По Черноморието ще е предимно облачно. Главно в следобедните часове ще има валежи от дъжд. Ще има гръмотевична дейност, на места с обилни валежи и силни пориви на вятъра. Ще е по-хладно, с максимални температури на въздуха между 18° и 22°. Температурата на морската вода е 17-21°. Вълнението на морето ще е 1-2 бала.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com