XVI хорови празници „Янко Мустаков“ - Свищов 2018 г.

# SvishtovToday 31.05.2018 06:44 2046

От 1 до 3 юни 2018 година град Свищов ще бъде домакин на XVI хорови празници „Янко Мустаков“. Тяхна основна тема е 150 годишният юбилей на Първия български хор „Янко Мустаков” и началото на хоровото дело в България, поставено в Свищов през 1868 година от Янко Мустаков. Организатори са Община Свищов и Първо българско народно читалище „Еленка и Кирил Д. Аврамови – 1856“.

XVI хорови празници „Янко Мустаков“ ще се реализират с финансовата подкрепа на Министерство на културата и ще преминат под неговия патронаж. Председател на Организационния комитет на хоровите празници е кметът на Община Свищов Генчо Генчев.

Хорови празници „Янко Мустаков” водят началото си от 1982 година. Те имат за цел популяризиране на хоровото изкуство и личността и творчеството на неговия първоосновател в България - Янко Мустаков; установяване на творчески контакти между хорове от различни градове и държави; запазване и развитие на хоровата традиция в Свищов, започната през 1868 година; обсъждане на актуални проблеми на хоровото изкуство в България и тенденциите в неговото развитие.

Освен Първия български хор, в XVI издание на Хорови празници „Янко Мустаков“ ще участват смесени и детски хорове от Сливен, Хасково, Шумен, Варна, Русе и Свищов.

 

ПРОГРАМА

1 юни 2018 г. (петък)

18.00 ч. Шествие на участниците до къщата, в която е живял Янко Мустаков

20.00 ч. ПЪРВИ КОНЦЕРТ в салона на читалището

  • Първи български хор „Янко Мустаков“

2 юни 2018 г. (събота)

11.00 ч. ВТОРИ КОНЦЕРТ в салона на читалището

  • Детско – младежки хор „Св. Георги Победоносец” - Русе
  • Трио „Нове“ – Свищов
  • Детски хор „Добри Христов” - Варна

17.30 ч. в галерия „Антиквариат” (фоайето на читалището)

  • Среща – разговор на тема „150 години хорово изкуство в България – настояще и бъдеще“

19.30 ч. ТРЕТИ КОНЦЕРТ в салона на читалището

  • Смесен хор „Родна песен” - Хасково
  • Смесен хор „Родни звуци” - Шумен
  • Смесен хор „Добри Чинтулов” - Сливен

3 юни 2018 г. (неделя)

11.00 ч. Концерт от православна музика в храм „Св. Пророк Илия“


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com