Студентският театър при Стопанска академия отново завоюва награда от национален фестивал

# SvishtovToday 15.06.2018 07:26 1046

Студентският театър при Студентски дом на културата в Стопанска академия за втори път участва в национален фестивал и за втори път завоюва награда.

Третокурсникът Добрин Тодоров и първокурсничката Галина Лазарова – и двамата от специалност „Счетоводство и контрол”, участваха в XXI Национален фестивал на любителските театри с международно участие „Каварна 2018”. В рамките на една седмица, черноморският курортен град събра на сцената на читалище „Съгласие” театрални състави от България, Русия и Молдова. Магията на Мелпомена докосна зрителите чрез най-добрите театрални постановки – след провеждане на селективна сесия, до участие във фестивала бяха допуснати 22 спектакъла с над 250 участници. Свищовският студентски театър бе сред седемте младежки формации, избрани от кандидатствалите 14.

Фестивалът е свързан с името на един от големите български театрални критици и изследователи – проф. Гочо Гочев, родом от Каварна. Спектаклите бяха оценявани от тричленно жури с председател проф. Елена Баева – дългогодишен преподавател по актьорско майсторство и режисура в НАТФИЗ, и членове – Мая Вапцарова (режисьор и писател) и Крум Гергицов (театровед).

Студентите от Стопанска академия участваха в конкурса с пиесата на Петер Турини „Лов на плъхове”, под онлайн режисурата на Сашо Петков. В постановката, двамата актьори представиха чувствата, желанията и отношението на младите хора към консуматорското общество, наречено от тях „плъховско”. За ролята му на „ТОЙ” в пиесата, Добрин получи трета награда за младежка мъжка роля.

Това бе второто участие на Студентския театър в национален фестивал, след възстановяването му през настоящата академична година, и младите театрали бяха отличени за втори път с награда. Участието на театъра в Каварна бе финансово обезпечено от Стопанска академия и Студентски съвет. Последното участие за настоящия летен сезон на Студентския театър при свищовската академия ще бъде на 16.06.2018 г. във фестивала Театрални срещи „Белене 2018”, който няма конкурсен характер.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com