Проф. Христо Пимпирев ще забие знамето на Павликени на Антарктида

# SvishtovToday 01.07.2018 12:23 1682

Президентът ген. Румен Радев:

"Засвидетелствам своето уважение към павликенчани, че пренасяте силния български дух през времето“

Четирима са почетните граждани на Павликени тази година.

Проф. Христо Пимпирев ще забие знамето на Павликени на Антарктида. През 2005г. по негова иницатива нос на южния полюс е наречен на името на античния и древен град. Затова проф. Пимпирев е един от тазгодишните почетни граждани на Павликени.

При стройна организация въпреки проливния дъжд премина официалното честване на 75 години от обявяването на Павликени за град.

Честванията започнаха с тържествена сесия на Общински съвет - Павликени, на която бяха гласувани номинациите за почетни граждани на Павликени. Тази година със званието са удостоени четирима души - фотографът Цончо Балканджиев, професорът по сценична реч Диана Борисова, архимандрит Георгий и полярникът проф. Христо Пимпирев.

Специален гост на тържествата беше президентът на Република България ген.Румен Радев. След официалното посрещане, президентът, който е и върховен главнокомандващ, прие почетния караул на националната гвардейска част. Заедно с кмета на Общината инж. Емануил Манолов той поднесе цветя пред Паметника на загиналите за свободата на България в центъра на града.

Официалната церемония на площад „Свобода“ откри градоначалникът. „Когато отбелязваме 75 г., си даваме сметка, че развитието на нашето населено място е с хилядолетна давност, преминало през периоди на възход и през превратностите на историята. Но и като феникса от нашия герб – възраждало се след всяка трудност, за да е днес един от достойните български градове“, каза в словото си кметът инж.Емануил Манолов.

„Ние в Павликени имаме своя начин на живот – умерен и скромен, но отчетливо европейски. Не се правим на герои, но основаваме ежедневието си върху работенето, усърдието, спазването на правилата, поемането на лична отговорност за живота си, доброто възпитание и уважителното отношение към другите“

, каза още градоначалникът.

Той представи тазгодишните почетни граждани и им връчи плакетите.

След награждаването деца в национални носии връчиха на проф. Пимпирев знамето на Павликени, което той да развее на нос Павликени в Антрактида. Полярният изследовател прикани децата да последват неговия пример и да станат днешните полярници.

„През 1943 г. с постановление на Министерски съвет Павликени е обявен за град. Това означава, че тук е кипял интензивен обществен, икономически и културен живот, че е имало силен български дух. Затова и днес засвидетелствам своето уважение към вашето богато минало и най-вече към вас - жители на Павликени, затова че пренасяте този български дух през времето“

, каза в словото си президентът.

Той получи от кмета почетен плакет, а по-рано през деня павликенчанка му подари везана риза.

Сред официалните лица в празничния ден бяха митрополит Григорий, народните представители от „БСП за България“ Весела Лечева, Валентин Ламбев и Явор Божанков, зам.-областният управител Ивета Кабакчиева, досегашни почетни граждани на Павликени, бригаден генерал Пламен Богданов, ректор на НВУ „Васил Левски“, бригаден генерал Илко Йорданов, командир на Националната гвардейска част, дипломати, представители на Руското консулство, кметове на общини и гости от побратименият на Павликени румънски град Болдещ Скаени.

Вечерта продължи със спектакъла „Искри“ на Националната гвардейска част. В салона на нч „Братство-1884“ се проведе тържествен концерт с участието на Представителния ансамбъл на Въоръжените сили на България със солисти: Орлин Горанов, Маргарита Хранова, Сунай Чалъков, Татяна Дупаринова и др. Празникът завърши с пищни илюминации.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери