ПРЕДЛОЖЕНИЕ: Плащат болничните по часове, а не по работни дни

# SvishtovToday 04.07.2018 10:00 488
Синдикатите смятат, че идеята е в ущърб на работниците.

8-часов работен ден - 8 часа болничен. Нова схема за обезщетенията при отсъствие от работа предлага Социалното министерство. Дали отпуските и болничните да се изчисляват на базата на работни часове, а не на работните дни обсъжда Тристранният съвет за национално сътрудничество.

Промените ще засегнат хората, които работят на принципа на сумарното работно време, или с други думи работа на смени. Идеята е, ако смяната ни е 12 часа и се разболеем, времето, в което не сме на работа, да се изчислява не в дни, а в часове. Така два дни настинка, трябва да се равняват на 24 часа болничен.

"В сумарното изчисление на работния ден се пада, че в петък съм 12 часа на работа. Само, че аз съм болен и по новото изменение би трябвало да ми се платят 12 часа. Само че работодателят ще каже: "Аз съм те наел на 8 часа работен ден и ще ми плати 8. И аз, ако отида в съда, ще ги осъдя и трябва да ми платят 12”

, обясни Иван Кокалов, зам.-председател на КНСБ.

Според работодателите до злоупотреби може да се стигне и ако смяната е през уикенда, а почивате през делничен ден. Причината - според сегашното законодателство болничните се заплащат от понеделник до петък.

"Тези, които работят на сумирано изчисляване на работното време, работят по свой график. При тях съботата и неделята може да е работен ден, а понеделникът и вторникът да е почивен. Ако на тях им се падне болничният в дните, когато са почивни, се оказва, че трябва да се плати нещо, което всъщност не се полага. Това създава възможности за не добри практики" 

, коментира Васил Велев от Асоциацията на индустриалния капитал.

Според Социалното министерство след въвеждането на сумираното работно време се наложило да бъдат променени и други документи, за да се синхронизира администрацията и отчитането на отпуските и болничните да стане по-точно.

Социалното министерство ще предложат промените за разглеждане на следващото заседание на Министерски съвет.

nova.bg


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com