Туристически ваучери и застраховки – какви са правата ни?

# SvishtovToday 22.07.2018 07:32 604

Покупката на ваучери става все по-актуална и предпочитана форма на потребителска активност. Ваучерите навлизат както в сферата на туризма, така и при продажбата на различни стоки и услуги, но най-често се използват като форма на договор между туроператорите и туристите.

Ако идеята да организирате сами своите пътувания и почивка не ви допада, можете да оставите това в ръцете на професионалистите, а именно да потърсите съдействие от лицензирана туроператорска фирма.

Фирмата ви предоставя оферти за хотелско настаняване и след като изберете най-атрактивната за вас, вие заплащате желаната почивка и получавате своя ваучер.

Защо да използваме ваучер и какво представлява той?

Удобството при използването на ваучер при настаняване в хотел, къща за гости или друг туристически обект се изразява в това, че нощувката е предварително платена и единственото задължение на туриста е да представи ваучера си при настаняването в туристическия обект.

Цената, която се заплаща при покупка на ваучер, е обща и може да включва както основната туристическа услуга, така и допълнителни услуги, които са отбелязани.

Дали престоя е заплатен на база полупансион, пълен пансион или нощувка и закуска, е въпрос на избор от страна на потребителя и офертата, която е избрал.

Кое е важно при покупка на туристически ваучер?

Преди да предприемете покупка на ваучер, трябва да се запознаете с всички условия на предоставената оферта и да прецените дали те ви устройват.

Необходимо е да се изясни за какво точно плащате при покупката на ваучер, каква е неговата валидност, може ли да бъде заменен, осребрен или анулиран.

На самия ваучер са изписани условията и услугите, които можете да използвате.

Всеки ваучер има свой код, който е уникален и удостоверява платената услуга. Именно този код позволява да се направи справка за валидността му.

При настаняване в хотел, валидността на ваучера обикновено е за точно определена дата за настаняване и брой нощувки. В случай че искате да отпътувате по-рано от предвиденото, парите по резервацията не се възстановяват.

При покупка на туристически ваучери не се възстановяват суми от неизползвани основни или допълнителни услуги. В случай че ваучерът е изгубен или откраднат, той не може да бъде преиздаден. Ваучер с нарушена цялост се счита за невалиден.

Важно е да се отбележи, че туристическите агенции задължително трябва да сключат застраховка „Отговорност на туроператора“. В случай че нямат тази застраховка, те не могат да упражняват туроператорска дейност. Това е застраховка, която покрива щети, причинени при неразплащане на доставчици и клиенти, благодарение на която туристите могат да получат обезщетение, при условие че не получат услугите, за които са заплатили.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com