Тайните на властта и нагласените обществени поръчки - в роман на журналиста Елена Чамуркова ще бъде представен в Свищов

# SvishtovToday 24.07.2018 07:53 1291

Властта има много лица – тя може да е добра и грижовна. Но може, а и в България за съжаление това е факт, да е с обратен знак - да изкарва дефицитите на характерите наяве, да си е самодостатъчна, да се грижи не за общественото благо, ако си позволя да перифразирам Аристотел, а за обществените поръчки на тесни приятелски кръгове.

Това смята журналистът Елена Чамуркова – автор на роман, който разкрива тайните между журналистиката, политиката, корупцията и властта.

В политическия трилър "Обществена поръчка", който ще се представи в петък 27 юли в Свищов, се преплитат художествена измислица и реално случили се събития. Разказва, че романът й има една-единствена претенция - да е точна социална снимка на съвременното ни общество.

"И ако на някого това не му се харесва – нека не се сърди на автора. Аз не си позволявам да давам морални оценки и присъди, а оставям изводите на читателите. Посланието ми е простичко – четете, мислете и бъдете свободни…"

, допълва Чамуркова и уточнява, че всички героите са измислени, но включва събития от практиката си.

Авторката на книгата 20 години беше едно от знаковите лица на политическата журналистика във Велико Търново. Преди година обаче тя се отказва от професията заради натрупаната умора от начина, по който се случват нещата, и се отдава на докторантурата си по политически науки във Великотърновския университет. Тя написва "Обществена поръчка" за три месеца, а първите редове започва в деня, в който напуска журналистическата професия.

В романа нито веднъж не се споменава къде се развива действието. Причината - така историята може да прозвучи все едно е написана за всяко населено място и да се стори по-позната на читателите. Нито един от героите в книгата не е изцяло положителен или изцяло отрицателен.

В "Обществена поръчка" се преплитат две сюжетни линии. Едната е работата на една главна редакторка на областен всекидневник и нейния екип, а другата - ежедневието на кмет, който иска да спечели втори управленски мандат.

"Действието се развива в рамките на пет месеца преди местните избори, като в детайли разказвам как се случва една предизборна кампания"

, обяснява Чамуркова.

Представянето на романа ще бъще в петък 27 юни в Първо българско народно читалище "Еленка и Кирил Д.Аврамови-1856" в кафе "Антиквариат" от 19 часа.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com