Водата във Великотърновско, нещо повече от вода

# SvishtovToday 31.07.2018 06:23 1574

Питейната вода във Великотърновска област е китка от Менделеевата таблица, сочи справка на РЗИ за второто тримесечие на 2018 г. От изследваните 98 проби от централни водоизточници, три бъкат с микроби, а при 21 проби са открити химически елементи от Менделеевата таблица. Големаните, Никюп и Ялово пият повече микроби като колиформи и Ешерихия коли, са установили експертите на РЗИ. След изпълнени предписания, контролните проби на Никюп и Големаните са се оказали стандартни.

В Българско Сливово хората се „радват“ на повече желязо, а в Равново от чешмите тече мътна вода. Нитрати над нормата тровят хората в Никюп, Иванча, Полски Сеновец, Алеково, Александрово, Горна Студена, Деляновци, Козловец, Овча могила, Ореш, Совата, Хаджидимитрово, Червена, Виноград, Камен, Лозен, Каранци.

Осъществен е контрол и на 6 от 9 ведомствени водоснабдителни системи за питейна вода. От изследваните 7 проби, 2 от тях са с колиформи – „Боруш“, Крушето, и „Биляна“ ЕООД, Българско Сливово. Мътност и калций са открити в Българско Сливово и „БДЖ ПП“ ЕООД, Горна Оряховица.

През второто тримесечие е изследвана още водата от местни водоизточници. Отклонения в санитарните норми са засечени в 5 от изследваните 8 проби. Открити са колиформи и нитрати над нормата.

Минералните водоизточници също са под контрола на РЗИ. Изследвани са водите на Овча могила, Водеща вода, Обединение и Полски Тръмбеш по микробиологични показатели. Във Вонеща вода са регистрирани колиформи.

Във връзка с нарушената микробиология и химическите показатели в качеството на питейната вода на места в областта, от РЗИ са издадени 25 предписания, от които 23 до управителя на ВиК „Йовковци“ ООД за извършване на ремонтни дейности на водоснабдителните съоръжения в Козловец, Българско Сливово, Деляновци, Алеково, Въглевци, Бяла река, Горско Калугерово. Освен това трябва да бъдат проучени причините за влошената микробиология във водата на Големаните, Ялово и Никюп, а също и за желязото в Българско Сливово. Проучване предстои и на другите места в областта, където водата не отговаря по качество на Наредба 9.

Източник: dnesbg.com


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com