Какво е културното ДНК на Свищов?

# SvishtovToday 02.08.2018 08:04 657

Общинският съветник Калин Костов изрази уважение и подкрепа към фолклорния фестивал, но заяви:

"Тези, които държат на градския облик на Свищов, ще намерят подходящ израз за това на изборите догодина"

На проведеното на 26 Юли заседание на Общинския съвет, съветниците от нашата община почти единодушно (с един глас против на г-н Бойко Александров) решиха да подкрепят предложението на кмета Генчо Генчев сградата на бившето училище в с. Царевец да бъде дарена на местното Читалище. Мотивите са, че имотът е необходим за обособяване на „Център за култура и образование”, във връзка с реализацията на проект „Традиция и танци – мост над Дунав“. От успешното участие и реализация на проекта зависи и дали ще бъде получено външно финансиране, което би подпомогнало станалия традиционен за с. Царевец фестивал „Фолклорен извор“. Фестивалът, който стартира преди години по инициатива и с подкрепата на настоящия кмет на Свищов Генчо Генчев (тогава кмет на с. Царевец) се утвърди като един от най-успешните и популярни фолклорни фестивали в страната.

Приемането на решението, обаче, съвсем не беше сигурно, тъй като по закон за да бъде дарен недвижим имот – частна общинска собственост, се изисква одобрението на три четвърти от всички общински съветници. Това постави кметът Генчев и управляващото мнозинство в деликатна ситуация да зависят от гласовете на опозицията.

По този повод в изказването си по точката адв. Калин Костов сподели:

„Уважаеми колеги, разглежданият въпрос има поне три измерения - има политически, има културни, има и юридически измерения.

Политическите измерения са такива, че при вземането на това решение, сегашното управление, което функционира доста добре и комфортно, има нужда от гласовете на опозицията, защото решението се взема с квалифицирано мнозинство. Чисто математически гласовете на това управление не достигат. Виждаме, че в такава ситуация то става доста по-консенсусно и доста по-диалогично, въпросът е защо едва сега и само по тези въпроси. За общинските съветници от опозицията остава чисто моралното решение в подобна ситуация как реагират - дали водени от съвсем оправдан инстинкт на опозиционност да кажат: „Вие не сте ни потърсили до сега, защото можехте без нас. Сега ни търсите, защо ни търсите за помощ и такава помощ ние ще ви откажем, защото не е поискана по правилния начин”. Аз в лично качество няма да съм човека, който ще бламира този проект, ще дам кредит на доверие и ще подкрепя това решение, но липсата на комуникация не прави чест на нито един добре функциониращ Общински съвет.

Добре ли е изпипано юридически това решение? Със сигурност решението е взето на пожар, защото в един момент структурата на проекта е показала, че той не може да функционира във вида, в който е бил замислен. Това се признава от кмета, констатира се и от г-н Александров, и от изказванията на всички говорещи до момента. Нямам съмнения в данните, които г-н Бойко Александров е изнесъл, че и този път обществената поръчка е спечелена от „правилната фирма”. Това се е случвало не само в община Свищов, случва се навсякъде. Случвало се е и в едно предишно управление. Уви, в България реалностите са такива. Въпросът е, че каквото и да се случи, който и да спечели тази обществена поръчка, колкото и вероятно цените да са завишени, все пак в село Царевец ще се случи нещо положително.

Последният аспект е културния. Фестивалът „Фолклорен извор” е един огромен успех. Той е успех както за селото, така и за неговия идеолог и автор Генчо Генчев, по това време кмет на село Царевец. Поздравления за г-н Генчев за това, което е свършил през годините. Друг е въпросът, дали това е културното ДНК на Свищов и дали агресивното налагане на „Фолклорен извор” всъщност не е за сметка на градския облик на културата на гр. Свищов. Всеки има своя отговор, но ако има някаква конкуренция, тя трябва да бъде на база на това какво ще изградим, а не да пречим да бъде изградено. Така че, тези които държат на градския облик на Свищов – бъдете сигурни, че ще намерят подходящият израз за това на изборите догодина.“

Източник: ploshtadaleko.com


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com