Шоково поскъпване на водата в гр. Свищов

# SvishtovToday 03.08.2018 07:11 4553

Поскъпване на питейната вода е с цели 40 % е вече факт! От 1 август т.г., жителите на Община Свищов ще плащат по 2,45 за кубик вода, вместо досегашната цена от 1,77. Всичко това е факт с подкрепата на общинските съветници от управляващата коалиция в Община Свищов.

Какъв е аргументът за повишението?

Според оператора “ВиК Йовковци”, увеличението е необходимо и то ще отиде в посока повишаване на инвестициите: поддръжка, ремонт, подмяна на водопроводи, изграждане на пречиствателна станция за питейна вода и др.

При прочит на бизнес плана, който е близо 600 страници, не намираме текстове, които да посочват, че такива дейности са заложени и за Община Свищов. Не намираме и дълго обещаваната пречиствателна станция за питейната вода.

В този смисъл въпросите, които възникват са за какво ще плащаме по-високата цена? До кога качеството на питейната вода ще е толкова лоша в града и с още по-лоши показатели в селата? Дупките от ремонтните дейности по улиците, стоят не асфалтирани повече от две години, а кмета на града вдига рамене и не знае кога ще бъдат ремонтирани.

Изводът е, че нищо не се подобрява в качеството на услугата, но цената се актуализира драстично!

Да припомним, че причината да се влеем във “ВиК Йовковци” бе възможностите да участваме за европейско финансиране и от друга страна, по-големите дружества да могат да пестят от мащаб, да инвестират повече за поддръжка.

Председателят на Коалиция за Свищов Бойко Александров припомни, че настоящото увеличение е заложено в бизнес плана на водния оператор за 2018 г., който бе подкрепен от общинските съветници на БСП, ГЕРБ, ДПС и Обединение и промяна.

Много са въпросите, малко отговорите! Остава само надеждата, а до тогава бъркаме в джобовете и плащаме!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com