Навършиха се 106 години от дарителския акт на Димитър Ценов

# SvishtovToday 03.09.2018 07:17 2004

106 години след дарителския акт на Димитър Ценов, създаденото с това дарение висше търговско училище в Свищов отново ще посрещне новите студенти.

На 1 септември 1912 г. родолюбивият възрожденец, търговец, акционер и предприемач Димитър Апостолов Ценов, завещава на родния Свищов цялата си собственост – пари, ценни книжа и недвижими имоти, оценени тогава на 5 млн. златни лева. Дарителят подчертава, че създаденото от него висше търговско училище не бива да се смесва или слива с никое друго държавно или частно училище. То трябва да бъде „самостоятелно, независимо, под контрола и управлението на държавната власт”. Дисциплините, които ще се преподават „да обгръщат търговските науки, финансовите науки, търговското право, банковото дело, науките по застрахователно дело и др”. Училището да се изгради по подобие на Берлинското Ханделсхохшуле, като към него се създаде индустриално отделение (вид практическа лаборатория) за доказване на теоретическите постановки, преподавани в училището. Създаването и издръжката на училището трябва да става от приходите на фонда (който ще се основе на негово име с капитал от имуществото му), след като те достигнат 300 000 лв. Дарението на Димитър Ценов е най-голямото индивидуално дарение за създаване на образователна институция в България (двамата братя Христо и Евлоги Георгиеви даряват общо 6 млн. златни лева за Софийския университет).

Дарителят надживява акта на завещанието си с цели 20 години. Живял целенасочено и почтено, Димитър Ценов скромно се оттегля в усамотение. Последните си години преживява в болница на Червения кръст, за да не накърни средствата отделени за училището. Умира през 1932 г. и е погребан в двора на манастира „Св. Св. Петър и Павел” в Свищов.

На 8 ноември 1936 г. в Наредба-закон, подписана от Цар Борис III, се записва: „Учредява се в гр. Свищов Висше търговско училище под името „Димитър Апостолов Ценов” с цел да дава теоретически и приложни знания по отделните клонове на стопанските науки”. Този ден се превръща в истински празник за Свищов, тъй като в присъствието на Царя, представители на правителството и много граждани е открито Висшето търговско училище.

Днес, почти 82 години след откриването му, възпитаниците на свищовското висше училище са над 150 000. По традиция, през месец септември, Стопанска академия отново ще отвори врати за новоприетите студенти. С информационен ден в академичната аула, на 07.09.2018 г. ще бъдат посрещнати първокурсниците от задочна форма на обучение. Официалното откриване на новата учебна 2018/2019 година ще бъде на 17.09.2018 г., когато за първи път на студентските скамейки ще седнат и новоприетите студенти от редовно обучение.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com