В Стопанска академия тържествено бе открита 83-тата учебна година с посрещане на новия випуск и награждаване на отличниците

# SvishtovToday 18.09.2018 07:17 1373

В деня, когато се почитат трите основни християнски добродетели Вяра, Надежда и Любов, в Стопанска академия „Димитър А. Ценов” тържествено бе открита 83-тата учебна година. В аулата на свищовското висше училище официално бе посрещнат новия випуск и бяха наградени отличниците. Студенти в редовна форма на обучение, преподаватели, административен персонал и гости приветстваха с аплодисменти ректора доц. д-р Иван Марчевски, придружаван от зам.-ректорите, председателя и зам.-председателя на Общото събрание, декани на факултети и представител на Студентски съвет. Специални гости на президиума бяха Генчо Генчев – кмет на община Свищов, Ева Майдел – евродепутат и президент на най-голямата европейска организация – Европейско движение, Николай Дойнов – председател на Съюза на народните читалища и член на Настоятелството на Стопанска академия, отец Михаил Миронов – свещеник в Свищовска духовна околия. Сред гостите на тържествената церемония бяха още гл. ас. д-р Станислава Стоянова – народен представител в 44 НС, член на Комисията по образованието и науката, и преподавател в Стопанска академия, д-р Кристиян Кирилов – председател на ОбС – Свищов, зам.-кметове, ръководители на финансови институции и фирми, директори и зам.-директори на свищовски училища, членове на Клуб на ветераните при Стопанска академия, с председател проф. д-р ик.н. Васил Меразчиев.

С приветствено слово, ректорът на Стопанска академия откри новата учебна 2018-2019 година. Той подчерта, че първия учебен ден е един от най-вълнуващите моменти в живота на академичната общност в Свищов, защото на този ден за пореден път се рестартира академичното летоброене. „През този месец Академия разцъфва и се „презарежда” от енергията на своите възпитаници, от младежкия им ентусиазъм и амбиции”, каза доц. Марчевски. В обръщението си към първокурсниците, той акцентира върху началото на нов етап в тяхното развитие, базиран на два важни за тях избора – да инвестират в бъдещето си като продължат обучението си в България и именно в Стопанска академия.

„Вие избрахте да се присъедините към „отбора” на търсещите усъвършенстване, на хората от които ще зависи в най-голяма степен бъдещето на страната ни. С горчивина трябва да признаем, че все по-малко млади хора правят този избор, но уверявам Ви, това е правилния, макар и не най-лесен, път към личностното Ви израстване и кариерната Ви реализация… Избрахте да учите не само в едно от първите висши икономически училища у нас, но и да се образовате в Академия, която винаги се е стремяла да поддържа високи стандарти за качество на обучението, дори и във времената на девалвация на образованието”

, заяви доц. Марчевски.

Той припомни, че десетки хиляди възпитаници на Стопанската академия успешно са се доказали във времето като професионалисти и успели хора – министри, парламентаристи, мениджъри на големи фирми и финансови институции, кметове, областни управители. В обръщението си към преподаватели и служители ректорът на Стопанска академия заяви: „Постигнахме много, но пътят на промяната е дълъг и тази година ще бъде част от него – трудна, но изпълнена с предизвикателства и нови възможности”. Уверен във вярната посока, доц. Марчевски подчерта, че за поредна година Стопанска академия изпълнява на 100% утвърдения държавен прием, а броят на студентите, които желаят да се обучават срещу заплащане остава устойчив. „На студентите си предлагаме обучение по актуализирани учебни планове и програми, които са одобрени от нашите партньори в практиката, продължаваме да бъдем водещи в страната при използването на дигиталните технологии в учебния процес”, поясни още ректорът. Той подчерта, че всяка година нараства броя на чуждестранните студенти, които се обучават по един семестър в Академията, ежегодно се увеличават възможностите за свищовските студенти да се обучават и провеждат практики в чуждестранни университети и партньорски организации. На всички студенти ректорът пожела да бъдат непримирими с посредствеността и последователни при усвояване на знанията, да гледат смело напред и да превръщат мечтите си в цели.

С обръщение за здраве и благоденствие на новия випуск и свищовската Алма матер, отец Михаил отправи благопожелания към цялата академична общност. Сред присъстващите новоприети студенти бяха и първокурсници от Кипър и Украйна. Поздравителни слова към академичната общност по повод откриването на новата учебна година произнесоха и официалните гости.

В рамките на тържествената церемония, по традиция бяха наградени отличниците на випуска от ОКС „бакалавър”, на които ректорът връчи почетен плакет, грамота и парична награда в размер на 1000 лв. От дипломиралия се през 2018 г. випуск, шестима души завършиха със среден успех от следването и държавен изпит – отличен 6.00: Яница Димитрова – спец. „Бизнес информатика”; Милена Георгиева – спец. „Международни икономически отношения”; Кирил Лучков – спец. „Счетоводство и контрол”; Николета Йорданова – спец. СК; Рая Драгоева – спец. „Финанси”; Станислава Стоянова – спец. Финанси”. Милена Георгиева от спец. МИО получи и наградата на Общинският съвет – Свищов, която й бе връчена от кмета Генчо Генчев. Наградените отличници благодариха на своите преподаватели и увериха първокурсниците на Стопанска академия, че са направили най-добрия избор на висше учебно заведение.

От името на Студентски съвет, приветствие към първокурсниците, към своите колеги и към академичните преподаватели отправи Николета Николаева. На получените поздравления, от името на първокурсниците отговори Александра Прокопиева, приета в спец. „Икономика на туризма”, възпитаничка на ПДТГ „Д. Хадживасилев” – Свищов.

По време на тържествената церемония бяха обявени и други стипендии, които се предоставят за свищовските студенти. Николай Чернев – собственик на „Мусала Иншурънс Брокер” обяви, че дружеството ще продължи и през новата учебна година да осигурява две стипендии за студенти от 3 и/или 4 курс в спец. „Застраховане и социално дело”. Иван Иванов – член на УС на ЗАД „Булстрад Виена Иншурънс Груп” АД съобщи, че със създадената стипендиантска програма „Млад лидер”, компанията ще продължи да подкрепя студенти на Стопанска академия в ОКС „бакалавър” и в ОКС „магистър”.

В края на тържественото откриване на новата учебна година в свищовското висше училище бяха представени и част от получените поздравителни адреси до академичната общност. След церемонията, ректорът на Стопанска академия и официалните лица поднесоха цветя пред паметника на Дарителя – Димитър Ценов.

В първия ден от новата учебна година за новоприетите студенти в редовна форма на обучение бе организирана информационна среща, на която бяха представени основните центрове и обслужващи звена, с които студентите ще контактуват по време на обучението си. По-късно първокурсниците бяха посрещнати и от ръководителите и екипите на катедрите, развиващи съответните специалности. Новоприетите студенти имаха възможност да посетят и Академичния музей, където се запознаха с историята на 82-годишното висше училище в Свищов, създадено чрез дарението на Димитър Апостолов Ценов.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com