СПГ Алеко Константинов с медал от кулинарна надпревара

# SvishtovToday 02.10.2018 05:11 1342

Василена Димитрова, ученичка от СПГ “Алеко Константинов” спечели сребърен медал в Националния конкурс „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018”. Конкурсът бе част от форум „Туризъм и кулинария”, основен организатор, на който бе БХРА със съдействието на Съюз на хотелиерите, Община Варна и Министерство на туризма. Негова тема бе „Иновативна балканска кухня - новаторство и стил“ и се проведе в следните категории: „Най-добър готвач на БХРА за 2018 г.”, „Най-добър сладкар на БХРА за 2018г.”, „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018г.” и „Най-добър млад сладкар на БХРА за 2018г”.
Василена Димитрова – ученичка от XIб клас, взе участие в категорията „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018”. Тя представи пред компетентното жури от професионални готвачи тристепенно меню включващо: „Запечено биволско сирене с микс от ядки, сос амарето и карамелизирани плодове”, „Свинско бонфиле с екзотични гъби, сос розе и пюре от манатарки” и „Десруктурирана торта с бисквита от филиран бадем и белтък, крем от филаделфия с маскарпоне и карамелов сос”. Вкусовите качества, кулинарните умения и начинът по, който Василена презентира приготвените от нея ястия я изстреляха в челната десятка и тя продължи участието си в следващия кръг на Националното състезание. 
Във втория кръг, наречен BLACK BOX на участниците се предоставят кутии с хранителни продукти, които са еднакви като асортимент и количество, а съдържанието им се пази в стриктна конфиденциалност до самия момент на започване на надпреварата. Регламентът създава равни стартови условия за участниците. Всеки участник разполага с 60 минути за приготвянето предястие и основно ястие. Този кръг е изпитание за креативността и кулинарната фантазия на младите готвачи. 
Ути Бъчваров – водещ на кулинарното събитие – разкри на състезателите съдържанието на кутията филе от сьомга и заквасена сметана за приготвяне на предястие и свинско бонфиле, прошуто и боровинки за основното ястие.
Василена запази самообладание, бързо описа в технологична карта своите рецепти, както е по регламент и се отправи към състезателния бокс.
Уверена в себе си тя пристъпи към приготвяне на ястията. Пред журито представи „Запечена сьомга със сметанов сос и сотиран спанак” и „Свинско бонфиле с прошуто, винен сос и карамелизарани боровинки”.
Представеното от нея двустепенно меню очарова журито със своя вкус и презентация. Основното й ястие бе обявено за най-добро сред приготвените от финалистите. Василена Димитрова бе класирнана на почетното второ място в Националният конкурс „Най-добър млад готвач на БХРА за 2018”. За своето старание, упоритост и вкусови качества на кулинарните изделия тя бе наградена със сребърен медал, грамота и сертификат за участие. Заедно с нейния ръководител – г-жа Лиляна Димитрова получиха ваучер за уикенд в курортен комплекс „Албена”.
Ментор на Василена бе шеф Павлин Илиев – Главен готвач на ресторант „Calgary Bar & Food”. Изказваме своите благодарности към него и целият му екип, които повярваха в нас, помогнаха ни в кулинарното предизвикателство и ни доведоха до успеха. Благодарим, че сте винаги до нас!
Постигнатото от Василена показва, че ако да желаеш нещо истински и работиш с вяра и упоритост – мечтите стават реалност!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com