Проблемът с уличните кучета в Свищов - нерешен !

# SvishtovToday 11.01.2019 15:19 2520

Получихме сигнал на наш съгражданин, която в два поредни дни на 10 януари вечерта и на 11 сутринта  забелязва бял бус, който обикаля около бездомните кучета в квартал Стоян Ников. След като той тръгва, подателят на сигнала слиза да провери какво се случва. Намира мъртво, отровено куче. На следващата сутрин броят на умрелите кучета вече са четири.
В социалната мрежа, днес също е публикуван пост, в който друг жител на Община Свищов показва снимки на умрели кучета, което според него в резултат на   разхвърляна отрова на  10.01.2019 г. вечерта в кв. Стоян Ников. 
В коментарите си наши съграждани, споделят опасение, че това превозно средство е собственост на Община Свищов! Казват още, че това не е първата такава акция! 
Недоволство произтича и от факта, че общинският кмет Генчо Генчев е ветеринарен техник, а председателят на общински съвет Свищов е ветеринарен лекар! Те би следвало да са компетентни, да провеждат адекватни политики за справяне с проблема с безстопанствените кучета, които ги виждаме все повече и повече по свищовските улици. Това е проблем, който се решава с последователни мерки. Множество са сигналите подени и за ухапвания, за уплаха от среща с безстопанствените четириноги, за пребиваването им на публични места, включително детски градини и паркове. 
В квартала на място на труповете, след като е получила информация от живущи, е Десислава Митева, доброволец на Сдружение “Помощ за животните Дара”, с която се свързахме:


Г-жо Митева, какво се случи след като видяхте отровените кучета в квартал Стоян Ников?


Когато пристигнах на мястото намерих 4 трупа на кучета, като едното беше повърнало парчета кренвирш покрито с червено вещество. Обадих се на 112, от където ми приеха сигнала и ме свързаха с районното управление в Свищов. Докато изчаквах полицията, пристигна бял бус на Община Свищов. Те заявиха, че им е наредено да приберат труповете. Помолих да не го правят, преди да е пристигнала полицията. Полицейският екип извърши оглед, като ми бяха взети и писмени показания.  
От тук нататък се надявам органите на реда, да си свършат компетентно работата и да се вземат адекватни мерки. Ние няма да спрем да работим активно по този болезнен обществен проблем!”


С критичен коментар по въпроса се включи и Силвия Иванова представител на Сдружение с нестопанска цел “Дай лапа” за Свищов:


“Това е безпрецедентен акт на насилие, категорично извън рамките на закона! С подобни действия не се решават дълго трупаните проблеми! Остро за пореден път поставям въпроса към кмета на Община Свищов Генчо Генчев: какво се случва с общинския приют? Докога ще виждаме глутница кучета по улиците? Има ли наказани? Къде е програмата на Община Свищов за намаляване популацията на безстопанствени кучета? В крайна сметка, мандатът на управляващите е в своя край, но въпросът с кучетата остава нерешен! Кметът на община Свищов е пряко отговорен за мерките, които трябва да се вземат” 
 

Снимки от днес в линка долу:

Предупреждаваме, гледката в галерията не е подходяща за хора с крехка психика и деца! 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com