Автор на сайта за разследваща журналистика Биволъ в центъра на гр. Свищов

# SvishtovToday 04.02.2019 11:56 958

В центъра на гр. Свищов, на 150 метра от Общината и само на 17 метра от часовниковата кула се намира място, известно на всички свищовлии.

Името му е типично канадско- Calgary Bar & Food.

Ние няма да Ви говорим за храна, гурме, етикет и т.н, а за култура. Истинска, неподправена,с неповторимо чувство за хумор и с нотка реализъм на Северозапада. Calgary Bar & Food представя на своите съграждани- Стоян Николов-Торлака.

Повече за него и подробности за събитието в текста.

Литературният дебют

Торлака е един от най-популярните съвременни български автори, чийто дебют през 2014-а обаче стана малко на шега и доста изненадващо. След като започна да публикува в блога си глави от историята, която пишеше по това време, интересът към нея лавинообразно нарастна и след месец се появи издателски интерес. Историята се превърна в книга, а книгата – в едно от най-успешните заглавия на 2015-а година – „Северозападен романь“. Дотогава нещо подобно не беше излизало от печат: книга, изцяло написана на диалект – от диалозите до авторовия текст. Щурото четиво е от тези, с които не можеш, без да се смееш с глас, заради неустоимия, макар и грубоват северозападен хумор. Обаче там между редовете, на второто прочитане, след смеха остават и поводи за размисъл, и теми за разговор. За любовта, за България, за диалектите, за оцеляването, за всекидневните борби, за живота в малките населени места. И за Северозапада, разбира се. И все пак, оказа се, че той далеч не е единственото място, на което би могло да се развие действието. Защото читатели от цяла България споделят, че в това измислено село Диви Дол откриват себе си, близките си или детството си.

Продълженията

Още тогава, когато е писал първите глави в блога, Торлака е имал идея как ще се развие сагата за Свилко, Юбица и Диви дол. И след „Северозападен романь“ тя продължи с „Автономията????“ (2015) - катарзисът в историята, труден за преодоляване и бурен. Малко по-саркастична, малко по-цинична, но и много искрена и трогателна.
През 2016-а се появи и развръзката „Май ше ни бъде…“, която успя да излекува всички рани от „Автономията????“ и да отговори на очакванията на читателите. Тя обедини най-силните страни на двете предходни книги и ни отведе до финала на интересната история, където даже се прокрадва надежда. Но захаросан финал няма, а и едва ли някой е очаквал това точно от Торлака.

Загадъчният Ивайло

Четвъртата литературна рожба на Торлака „Иваил цар“, книга първа излезе от печат през октомври 2017 и отново се радва на сериозен читателски интерес. Историческият роман е напълно нова за творчеството му посока, но пък е и очаквана, предвид факта, че авторът е историк. Въпреки че не заложи на вече проверената и успешна северозападна тематика, той успя не само да оправдае доверието на редовните си читатели, а и да спечели нови.
Защо точно за Ивайло? Защото е дръзновен и харизматичен, в което няма как да се съмняваме, след като десетилетия след смъртта му в Мала Азия се появяват самозванци, представящи се за негови наследници само за да се възползват от поне частица от неговата популярност. Защото е непознат – знаем за управлението му от само двама византийски хронисти, а името му се споменава веднъж – в приписка към Свърлижкото евангелие: „По времето на цара Иваил“. Така го използва и Торлака в книгата си – без добавено окончание „а“.
„Иваил цар“, книга втора излезе през лятото на 2018-а. Ако първият роман разказваше за пътя до трона, то продължението пресъздава царуването на владетеля. И го представя такова, каквото то е достигнало до нас през вековете: бурно, противоречиво, вълнуващо, посипано с дворцови интриги, обагрено с много битки, вдъхновяващо.

Издателство „Попов мост“

С „Иваил цар“, книга втора, романите, написани от Торлака, стават пет в рамките на три години и половина. Той обаче не само ги създава, а и издава. И ако думата „самиздат“ по принцип е с леко обидно звучене, то в този случай далеч не е така. След „Северозападен романь“, който беше издаден под шапката на малко издателство („Дива 2007“), и след предложения от популярни издатели, Стоян Николов реши, че предпочита да рискува и сам да организира целия процес. И така се появи „Попов мост“. Неговото издателство, което се грижи за това книгите му да видят бял свят, и въпреки всички трудности, произхождащи от това сам да бъдеш отговорен за всичко, се справя с това учудващо добре. И по тиражи изпреварва доста от имената, предлагани от водещите издатели.

Преди книгите

Преди да започне да се занимава с проза, Стоян Николов дълги години работи като журналист. Бил е редактор и автор в разнообразни онлайн и печатни медии. В момента има своя коментарна публицистична рубрика в сайта за разследваща журналистика „Биволъ“.

Повече за събитието тук.

Всички са поканени и тези, които са решени да се замесят в това предизвикателство няма да са разочаровани.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com