Бедствено положение в Свищов заради прасетата

# SvishtovToday 05.08.2019 15:26 724

Община Свищов обяви бедствено положение заради африканската свинска чума.

Засега извънредното положение ще е до следващия понеделник, като ако дотогава ситуацията продължи а се влошава, срокът ще бъде удължен. Засега единственото място в Свищов, където бе открито огнище та свинска чума е комплексът в село Българско Сливово. Там днес започва уъртвяването на над 17 хил. животни. В акцията по умъртвяването им ще се включат пожарната, полицията и сили на военните от поделеинето в съседния град Белене - 288080.

Днес изтече и срокът даден на стопаните за доброволното умъртвяване на всички прасета с 20-километровите зони от откритите огнища на зараза. В търновска област това всъщност се отнася до населени места в 9 от общо 10-те общини на областта. Засега само стопаните от община Елена не са принудени да се разделят с прасетата си.

Обещанието, че държавата ще даде о 300 лв. компенсация на стопаните за умъртвените от тях прасета изобщо не успокоява хората. Според изчисленията на селските стопани едно прасе 200 кг. ако бъде заклано и продадено на парчета носи не по-малко от 1000 лв. Поради това те определят обещанието на държавата за компенсацията като поредна подигравка с тях и трудът им.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com