43 улици на Свищов 47 дни преди изборите 2019

# SvishtovToday 11.09.2019 07:41 2147

След двегодишно туткане, настоящото общинско ръководство е на път да изхарчи поетият от общината заем, така нареченият „Заем за кръпките на Генчев”, подменяйки асфалтовата настилка на определени улици в град Свищов. Заявката при изтеглянето на заема беше размерът му да е 1,8-2,2 млн.лв. а срокът на изплащане - 10 години, плюс две години гратисен период. Срещу това 43 улици и прилежаща инфраструктура трябваше да се обновят, а заемът да започне да се изплаща през 2020 г., т.е. при дейността на следващото общинско ръководство и да приключи след три мандата, към 2030 г. SvishtovToday.com предупредихме още в началото на 2018 година за финансовата авантюра на общината, гарантираща заема с всички настоящи и бъдещи вземания на бюджетни средства от Община Свищов по сметка, всички настоящи и бъдещи вземания на общината от собствени приходи и общата изравнителна субсидия. Напомняме, че „Заема за кръпките на Генчев” ще се изплаща не от европрограми, а директно от съдраните джобове на свищовлии.

Все още разкопани и готвени за ремонт са редица улици от споменатия списък, а гражданите вече сигнализират за множество проблеми по новоремонтираните улици, вкл. за течове от току-що подменени водопроводи, оставени неасфалтирани петна по пътното платно, неправилно свързани водопроводи и канализация, нереално надути сметки за вода на жилищни блокове и къщи, попаднали по трасето на ремонтите. Към изброените „ползи“ трябва да се добави и валидното за всеки един свищовлия живеещ в участък на ремонти – прахта, която дишат ежеминутно, всекидневно. Така или инъче все по- застаряващото население на градът с над 100 първи неща в историята на България се пъне по натрошени камъни и неравности. Реални са опасенията, че животът на отремонтираните участъци ще е далеч по-кратък от живота на заема!

Да видим каква е равносметката за свищовлии от пътните ремонти само месец-два преди местния вот, който трябва да даде народната оценка за дейността на своите избраници – кмет, общински съвет и администрация. За Генчев и администрацията му, финансовото заробване на общината е цена, която ще плащат други – бързо намаляващите местни жители, както и онези емигрирали съграждани, които имат имоти и плащат свищовски местни данъци и такси. От друга страна, така разпределената тежест към идните поколения дава възможността Генчев да блесне като градоначалник, режещ лентите пред новобоядисаните осеви линии броени дни преди да отворят избирателните секции. За Генчев театралният ефект е важен, по-важен от подобрените среда за бизнес, удобства за гражданите и пътна безопасност.

Отлагането (за целите на предизборната агитация) на пътните ремонти обаче струва стотици хиляди на същите свищовски гласоподаватели. Неравностите по пътя намаляват живота на автомобилното окачване, а по свищовските улици се движат хиляди автомобили. Азбучна истина е, че окачването е отговорно за правилната позиция на колелата и осигурява комфорт и безопасност при шофиране. Затова редовно трябва да се проверява техническото състояние на окачването и да се отстраняват всички повреди възможно най-скоро след констатирането им. Ако полагането на новия асфалт бе станало преди година и половина, веднага след вземането на решението, то това би спестило стотици хиляди от ремонт на ходова част и окачване на автомобилите. Сигурно и градът би изглеждал по-приветливо пред туристите и малцината желаещи да инвестират. Но нямаше да се режат ленти предизборно.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com