Първи Италийски легион - Свищов приветства принцесата на Йордания и министър Николина Ангелкова

# SvishtovToday 01.10.2019 15:21 748

В първия ден на октомври свищовският Първи Италийски легион изпълни отговорна мисия на държавно ниво, свързана с посещение в страната ни на принцесата на Йордания Дана Фирас.

При посещението на принцесата и министъра на туризма Николина Ангелкова в късноантичната римска крепост Цари Мали град в самоковското село Белчин почетния строй бе съставен от свищовски рееенактори. Високите гости бяха съпроводени от Симеон Пешов, президент на „Главболгарстрой“ и председател на ФондацияВъзраждане на Белчин”, която участва в изграждането на комплекса на хълма „Св. Спас“ над селото. Нейно кралско височество Дана Фирас прояви изключителен интерес към този обект на нашето културно-историческо наследство, в ролята си на посланик на добра воля на ЮНЕСКО и председател на „Петра Нешънъл Тръст” – най-старата организация в Йордания за опазване и съхраняване на йорданското културно наследството.

Конференция на тема „Създаване на нови културни маршрути в Дунавския регион” бе открита по-рано в София в присъствието на йорданската кралска особа.

„България използва всички възможности да затвърди ролята на туризма и чрез него да подпомогнем дългосрочното развитие на Дунавския регион. Културата и туризмът са от съществено значение за успеха на стратегията на ЕС за тази част на континента и имат потенциал да ни направят по-силни и сплотени”

, каза при откриването министърът на туризма Николина Ангелкова.

Именно като добър пример за инициатива, възникнала в Дунавския регион в областта на културния туризъм бе представена групата за исторически възстановки Първи Италийски легион от Свищов. Пред една от кулите на крепостта Цари Мали град реенакторите от дунавския академичен град демонстрираха автентични строеви команди и бойни формации на римската армия, защитавала стените на крепостта. На йорданската принцеса бяха отдадени военни почести, а легатът на Първи Италийски легион ас. д-р Стефан Проданов (преподавател в катедра „Финанси и кредит” на СА „Д. А. Ценов”) връчи на знатната особа реплика на римска монета, сечена в памет на легендарния дунавски легион. На високия гост бе показана автентична карта на владенията на римската империя, рисувана върху платно от доц. д-р Стефан Симеонов, също преподавател във финансовата катедра. Изказвайки благодарност за зрелищния ритуал, нейно кралско височество Дана Фирас благодари за жеста и подчерта отново впечатлението си от древната история, култура и наследство на България.

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com