Библейски наказания или просто некомпетентност

# SvishtovToday 03.10.2019 08:16 1081

Когато преди 10 месеца на градския площад кметът-фолклорист Генчев обяви началото на новата 2019 година, никой от присъстващите нямаше и бегла представа каква година ни очаква. Под оглушителния пукот на разточителна заря и протяжния вой на певачки, свищовлии чакаха общинската томбола срещу безплатно билетче да спечелят свински бут, печка или ваучер за ресторант. Но звездите бяха подредени ретроградно и града понесе поредица от аварии, бедствия и кризи. Да направим бегла ретроспекция и да се върнем месец по месец назад, по спомените ни и по информация от местни и национални медии:

Януари. Стотици агресивни безстопанствени кучета вилнеят в оставения без кучешки приют Свищов. Получени са множество сигнали за нападнати минувачи, както в кварталите, така и в центъра на града. Само преди година в Козловец глутница нападна и уби беззащитна възрастна жена. Кметът Генчев признава за проблема в интервю за БНТ и обещава бързо решение. До момента от обещания приют няма и помен...

Февруари. Дървена ваканция. В много населени места учебните процеси се преустановяват заради тежките атмосферни условия, съобщи БНР. Заради усложнената зимна обстановка, за седмица учебните занятия в общината се отменят.

Април. Националният статистически институт обявява тревожни данни за намаляващо население в страната ни. При необластните градове за трета поредна година най-много е намаляло населението на Свищов - с 985 души!

Май. Унищожителни бури с градушка като орех връхлитат Свищов и много от селата му. Реколтата на много места е безвъзвратно унищожена.

Юни. Бедствено положение заради обилни валежи, паднали дървета, наводнени къщи. Благодарствен адрес на Генчев до управителя на ВиК „Йовковци” за съвместната работа и високия професионализъм.

Юли. Свръхпопулация на комари тормози жителите на Свищов. Втори месец хората от града не излизат от домовете си заради рояците, които хапят неспирно. Местните споделят, че не помнят подобно нашествие, макар и други години да е имало подходящи метеорологични условия. Специалисти обясниха, че третирането против комари е трябвало да започне още през пролетта, но общината е пропуснала подходящия момент.

Открити са нови огнища на Африканска чума в Северна България.Най-голямата свинеферма във Великотърновска област в свищовското село Българско Сливово - с положителна проба за чума. От Община Свищов обмислят обявяване на бедствено положение.

Август. Месецът на бедствията! Обявиха бедствено положение в Свищов заради Африканската чума по свинете. Решението за бедственото положение беше взето след извънредни заседания на общинската епизоотична комисия, в сила до 11 август.

Впоследствие бедственото положение е удължено до 13 август, след като приключи умъртвяването на животните в засегнатия свинекомплекс в село Българско Сливово. По информация на кмета на Свищов Генчо Генчев, вече са загробени всички 17 500 животни в свинекомплекса в село Българско Сливово. В селата от общината са евтаназирани всички свине в задния двор.

На 19 Август е обявено бедствено положение заради запалилото се градско сметище, закрито преди години, но продължаващо да се пълни с отпадъци. Град Свищов е обгазен, а пожарите лумват отново и отново през ден. От Община Свищов обявяват, че липсва завишени показатели на нормите за качество на въздуха. В същото време такса смет в община Свищов бе повишена, тъй като отпадъците на домакинствата уж се возят до никополското село Санадиново.

Септември. По време на градския панаир, водоснабдяването е нарушено, а впоследствие напълно преустановено. Около изворите в града и околностите се извиват дълги опашки, напрежението ескалира, жителите са готови на бунт. След 4 денонощия на безводие водата потича, но с потресаващо качество и цвят на кафе. Общинската управа и Великотърновския оператор ВиК„Йовковци”, въпреки заявките от началото на мандата за повишена осторожност към проблема, изглежда нямат волята или експертни решения.

Кратката хроника на бедствията може да се разчете по различен начин. Вярващите откриват аналог на десетте библейски наказания, които бог изпратил на Египет. Вехтият завет описва червена вода в реката, нашествие от жаби, насекоми и болести, градушка, скакалци и тъмнина. А за други хрониката е свидетелство за неспособност и некомпетентност, слабост и безволие. В една спокойна и благодатна за Европа година, свищовската общественост е в постоянен стрес, условията за живот бързо и видимо се влошават, и много съграждани обмислят нова адресна регистрация. Изборите в края на октомври предлагат надеждата за нов кормчия, знаещ и умеещ как се управлява общинския кораб.

Снимка: www.natgeotv.com


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com