Без Цветанов по цветановски!!!

# SvishtovToday 22.10.2019 12:56 2670

Сред партийните върхушки по места, на които Цветанов най-много липсва, безспорно се нарежда свищовската.

Създадена по модел, наричан „печално известен” от политолозите, бабувана лично от бившия втори в ГЕРБ, тази върхушка събра в едно местните шефове на ДПС, БСП, ГЕРБ. През последните години целия общински ресурс бе насочен към опазване и през следващия мандат на статуквото. Като пряка последица гражданите на общината се сблъскват с пренебрегване на местните проблеми, тягостни нискокачествени ремонти, периодични и обострящи се кризи и бедствия.

Важна роля в случващото се играят амбициите и целите на търновската върхушка, наследила цветановата машина. Трябва да се знае, че Свищов в главите на търновските политици е главоболие, потенциален проблем и град с висше училище – конкурент на университета им. За тях в най-добрия случай Свищов е разменна монета, която могат лесно да изтъргуват, за да им донесе изборни ползи във важните за тях места (всички общини без Свищов).

Само в тази логика не е странно как едновременно ДПС, БСП, ГЕРБ (в тази хронологична последователност) хем припознава Генчев за кандидат-кмет, хем не се гордее с това. За справка – освен търновски политици друг не застава до Генчев за подкрепа, не е канен и на срещите на партийните лидери с кандидат-кметовете в областта. Опасността след изборите Генчев да остане с още по-малък партиен гръб нараства с продължаващите процеси на пречистване на управляващата партия от влиянието на Цветанов.

И ако протестиращи търновлии нарекоха града си Цветановград, то в още по-голяма степен местната неофициална столица на общината – Царевец може да се нарече Цветановец! Всяко появяване на Цветанов в Севрна България започваше и завършваше с община Свищов и със снимки с курпулетната фигура на досегашния градоначалник, съпроводени от поредните заклинания колко „развит и процъфтяващ град е Свищов под мъдрото ръководство на Генчо Генчев”. А инак и за свищовлии, и за жителите на селата е очевидно как европейските и общинските инвестиции се насочват към привилегирования Цветановец, как Генчев отстрани 60% от професионалния състав на общинската администрация и го замени с верни и послушни, макар некомпетентни съселяни. Как в това село се появи лъскав хотел, зает една седмица в годината, в който кебапчета и бира струват по-малко от себестойността им. Генчев не е кандидата на честните и почтени симпатизанти на ГЕРБ, той е поръчан за кмет от търновското цветаново задкулисие, за да унищожи и смаже гордостта и достойнството на Свищов. Които обаче струват много повече от евтините кебапчета и безплатната сръбска музика.

След най-слабия старт на местна изборна кампания на действащ кмет през последните 25 години, е очевидно, че подкрепата за модела „Генчев” се крепи само на селата, и то не на всички. Оказва се, че след серията провали и аварии в Свищов одобрението за настоящото ръководство е на критично ниско ниво. Обединявайки се зад кмета на статуквото, отделните партии не могат да развият идеите си за приоритети и местни политики, тяхната индивидуалност се губи. Освен активистите на ДПС, БСП, ГЕРБ периферията им не разпознава „обединението“ като изразяващо линията на националните ръководства, които по принцип подкрепят. По отношение гафа с лъжата, че Генчев е подкрепен от ВМРО, унизена да стои на плаката на сегашния кмет до логото на ДПС, това на практика напълно отклони патриотичния вот, канализиран по евроизборите в Свищов, към други листи. Горещото навечерие на изборите предвещава сериозни размествания – както в кметската надпревара, така и в общинския съвет.

А Свищов се нуждае от ново начало!


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com