Свилоза Свищов - Какво точно се е случило?

# SvishtovToday 29.06.2020 15:18 3795

Инцидентът е станал около 9 часа, след като органичната маса била обработена. Остатъчната  част от 50 тона пара е била изпусната във въздуха. Няма данни за замърсяване на околната среда.

„Около 8.15 часа тази сутрин старши операторът на смяната и главният инженер забелязват, че рязко се променят енергийните параметри на котела и на турбината, което не позволява по-нататъшната експлоатация на двете съоръжения. Своевременно са задействани аварийните процедури по изключване на парната турбина и на содо-регенерационния котел. Турбината е изключена  нормално, котелът – и той, но естеството на котела е такова, че и минимално количество вода да падне в него, води до взрив”

, обясни Михаил Друмев, директор на КИП

.

„Говорим за изтичане на пара под високо налягане и поражения вследствие на това. Съоръжението е пуснато в експлоатация през 1971 година. През 2007 година е основно реконструирано. През април сме минали проверка от технически надзор”

, допълни Михаил Колчев, изпълнителен директор на „Свилоза”АД.

Председателят на Съвета на директорите на компанията Красимир Дачев съобщи, че ще бъде направена експертиза от специалисти. А предприятието няма да работи докато не бъдат оценени щетите и котелът не изстине. Това може да стане най-рано утре. Работниците са освободени.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com