„Пътуване с куфара на Димитър Димов“

# SvishtovToday 15.09.2020 07:04 277

… от всички чувства, които в момент

на колебание управляват човешкото поведение,

има едно, което не може да се победи никога.

И това е чувството да видиш, да се върнеш

и да живееш в родината си.

Димитър Димов, Из пътеписа „Юлска зима“, 1954 г.

 

На 24 септември, по време на гостуването в Свищов на изложбата „Димитър Димов в писма и спомени“, къща музей „Димитър Димов“ (Национален литературен музей) и домакините от Пространство за изкуство, култура и бизнес „Casa Verde 1908“, съвместно със СНЦ „Рисувай с нас“, организират образователно-развлекателната игра „Пътуване с куфара на Димитър Димов“.

В играта ще могат да вземат участие ученици от свищовските гимназии, които предварително да сформират свои отбори (до 5 души). Всеки отбор ще открие в куфара на Димитър Димов архивни материали – снимки, кореспонденция, ръкописи на негови произведения и др. С помощта на намерените материали, участниците ще трябва да си отговорят на въпросите: Къде, с какво и по какъв повод е пътувал писателят, с кого се е срещнал, какво е донесъл със себе си в България при своето завръщане и т.н. Накрая всеки отбор ще трябва да състави кратък текст – пътепис (до 2 ръкописни страници) от името на Димитър Димов, разказващ за своето пътуване. Ще има и победител – отборът, чийто текст се доближава най-много до истината! Преди началото на играта участниците ще имат възможност да разгледат изложбата, експонирана в „Casa Verde 1908“.

Събитието ще се проведе при спазване на противоепидемичните мерки и указания на Министерство на здравеопазването за работа с посетители в условията на Covid-19. Ако времето позволява, състезанието ще се проведе в двора на Зелената къща.

Учениците/ респ. училището могат да заявят своето желание за участие в играта до 21 септември 2020 г. на е-мейл milenakatosheva@gmail.com или на тел. 0893 324 165 – д-р Милена Катошева, гл. уредник в къща музей „Димитър Димов“.

Часът на провеждане ще бъде уточнен допълнително, след края на срока за записване.

Очакваме Ви!

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com