Голям праз! Истината за него.

# SvishtovToday 14.11.2020 10:37 766

Празът (Allium porrum) е зеленчук, който заедно с лука и чесъна принадлежи към рода Allium. Като техен братовчед той също притежава значителна част от здравословните им ползи.

1. Празът подобрява здравето на червата

Празът съдържа инулин. Инулинът ферментира в дебелото черво и служи за храна на добрите бактерии. От количеството на добрите бактерии (пробиотици) в стомашно-чревната флора зависи състоянието на чревната стена, разграждането и усвояването на хранителните вещества, силата на имунната система.

2. Празът съдържа много силен полифенол кемпферол (kaempferol),

който действа антиоксидантно, противовъзпалително, антимикробно, кардиозащитно, неврозащитно, антидиабетно и антиостеопорозно. С две думи, бори се със свободните радикали , пази ти нервите и костите, как да не ядеш праз 
Полифенола кемпферол защитава обвивката на кръвоносните съдове (ендотелиум) от увреждане, дължащо се на свободните радикали. По този начин се намалява риска от хипертония (високо кръвно налягане) и свързаните с нея сърдечни заболявания.
В изследване от 2018 г са използвали кемпферол като терапевтична опция срещу карцинома на ендометриума (лигавицата на матката). Не става въпрос за хапване на праз, а за терапевтични дози на полифенола кемпферол, който се съдържа в праза.

3. Празът е източник на витамини и минерали

B9 – фолат (фолиева киселина) (64 µg в 100 г) – особено важен витамин от група B за протичането на здравословна бременност и раждане на здраво дете. Фолиевата киселина подпомага формирането на здрава неврална тръба на плода, от която се развиват главният и гръбначният мозък, предотвратява риска от спонтанен аборт, намалява риска от преждевременно раждане.

Значителни количества витамин А (1667 IU в 100 г), който играе важна роля за имунитета и може да бъде особено полезен за предотвратяване на заболявания и инфекции.

Витамин C (12 мг в 100 г), който укрепва имунната система, бори се срещу уврежданията, причинени от свободни радикали и подобрява абсорбацията на желязо.

Витамин К, който е необходим за кръвосъсирването и поддържането на здрави кости. Той участва в костния метаболизъм като увеличава количеството на специфичен протеин, който е необходим за поддържане на калций в костите.
Макар и в по-малки количества празът съдържа и други витамини от група B като B1, B2, B3, B6, както и витамин Е и минералите калций, желязо, магнезий, фосфор, калий, натрий и цинк.

4. Празът се бори с инфекциите

Празът съдържа алицин. Това съединение е силно антибактериално, противогъбично и има антивирусни свойства, което го прави отлично средство за борба с инфекциите.

5. Празът предпазва от различни видове рак

Обръщам внимание на думата предпазване, а не лечение! Празът е естествен източник на пребиотика инулин – той притежава антимутагенни свойства, защитава ДНК от увреждания, които водят до мутации, считани за причинители на различни видове рак. Празът съдържа между 3-10% инулин (пребиотик, който храни пробиотиците).

6. Празът подпомага отслабването и предпазва от затлъстяване

Празът подпомага както отслабването, така и борбата срещу затлъстяването, тъй като е нискокалоричен (61 калории за 100 г) и богат на диетични фибри. Инулинът е вид разтворими фибри, който попадайки в организма се превръща в гелообразно вещество, което запълва стомаха и забавя храносмилането. По този начин създава чувство на ситост, намалява апетита и подпомага отслабването. Изследване, проведено от Департамента по човешко здраве и хранителни науки в университета в Гуелф в Канада, потвърждава това. В продължение на осем дни инулинът е добавян към закуска с кисело мляко при млади, здрави жени. Изследователите стигат до извода, че „добавянето на 6 грама инулин към комерсиално кисело мляко, намалява апетит и не увеличава приеманата енергия (храна). Тези резултати предполагат, че инулинът може да бъде подходящ за увеличаване на консумацията на хранителни влакна, с потенциал за влияние върху апетита.“


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери