Възпаление на гърлото и естествени методи за оздравяването му

# SvishtovToday 15.01.2021 09:06 390

Сливиците на човек са естествена бариера срещу множество заболявания. Те възпрепятстват проникването на вредни микроби, болестотворни бактерии, вируси и всякакви зарази, и преминаването им във вътрешността на тялото ни. Ако въпреки това микроорганизмите проникнат в устната кухина, резултатът е възпалено и болезнено гърло, ларинкс, фарингит, ангина, гнойна ангина.

Симптоми на възпалено гърло

Както при гнойните симптоми, така и при възпалението на гърлото всичко започва с повишена температура, подуване на сливиците, отпадналост, втрисане, затруднено преглъщане. Понякога по сливиците се образуват зачервявания, пожълтяване или побеляване (при гнойна ангина). Повтарящите се симптоми, могат да се превърнат в хронично заболяване на сливиците. Причинител на болките в гърлото и възпаление на сливиците са т. нар. стрептококи, пневмококи, микози, стафилококи, аденовируси. При поява на ангина лечението изисква включване на антибиотици и най-често трае 5-7 дни.

Най-засегнати групи от гърлобол

Децата са най-често засегната група. При тях се наблюдава бурно възпаление на сливиците. Възрастните с отслабен имунитет също често страдат от проблеми с гърлото. Проявите са парене, болка, трудно преглъщане и изострена чувствителност. През втори и трети ден от възпалението на сливиците може да се напипат и увеличени лимфни възли. Лошият дъх е също характерен за заболяванията на гърлото.

Видове ангина

Ангината може да е провокирана от други видове заболявания по лигавицата на носа, фаринкса, устната кухина. Тя може да е и част от клинична картина, а в по-тежки случай може да се наложи хирургично отстраняване на сливиците.

Съществуват няколко вида ангина – ангина лакунарис, ангина катаралис, некротична ангина, улицерозна ангина. При катаралис е известно, че е с вирусен произход и се проявява самостоятелно или в съчетание с инфекция. Сливиците са уголемени и червени. При улцерозна ангина и акротична ангина се наблюдава локализация при една от сливиците. Повърхността на сливиците е с белезникавосиви налепи, малки язви. При левкоза и мононуклеоза се наблюдават също некротични изменения на повърхността на сливиците.

Превенция срещу възпалено гърло

Най-добрите методи да се предпазим от възпаления на гърлото са, чрез редовно измиване на ръцете. При поява на първи симптоми на гърлобол, специалистите дават почивка, съветват за повече прием на течности, топли бульони, супи, мляко и чайове. Продукти с високо съдържание на витамини А, С и В, компреси с оцет или масла от евкалипт и лавандула и гаргара с отвари от лайка, салвия, мента и/или солена вода, също помагат за справяне.

Природни рецепти срещу болно гърло

Есента, както и зимата са съпроводени с множество болести, вируси и грипове. Внезапните промени в климата на вън – вятър, дъжд, сняг, провокират често мокрите ни крака, запушен нос, кихане и болки в гърло. Всичко това довежда до неизбежна настинка, за която сами можем да си помогнем с подръчни средства:

1.  Сипете 1 супена лъжица сушени листа от лайка в една чаена чаша вряла вода. Охладете отварата и прецедете. Добавете една лъжичка мед. Направете гаргара по няколко пъти на ден. Изпивайте по две глътки от отварата, за да смажете на дълбоко гърлото и всяка част от хранопровода и носоглътката.

2.  Смесете 60 гр. сух цвят на листа от лайка с 40 гр. липов цвят. Добавете 1 с. л. от сместа във вряла вода и оставете за 15 минути. Охладете на стайна температура и прецедете. След това направете гаргара на гърлото,

3.  Нарежете на ситно парчета корени от хрян с големина на лешник. Залейте с 1/3 ч. ч. вряла вода и оставете под похлупак да престои 20 минути. Добавете захар и разбъркайте. Пийте на малки глътки по 1 чаша за деня.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери