Световен Ден на прегръдката - утре 21 януари и какво още за тази дата

# SvishtovToday 20.01.2021 08:58 613

На 21 януари имен ден празнуват всички, които носят името Валери (означава - силен), Валерия, Максим, Aгнeca, Максимилиян, Неофит. На този ден православната църква почита Св. преподобни Максим Изповедник (умира ок. 622). Св. мъченик Неофит от Витиния (290). Св. мъченици Евгений, Канидий, Валериан и Акила.

На този ден целият свят празнува един от най-позитивните празници - Световен Ден на прегръдката. Той е основан в САЩ през 1986 г. под името на Националният ден на прегръдките, а след това бързо се разпространи из целият свят. Според традицията на този ден могат да се подаряват приятелски прегръдки даже на непознати хора. Въпреки младата възраст на този празник, днес е трудно да се намери неговият автор. Не е известно, кой е измислил тази идея за "близкото" честване на 21 януари и защо била избрана точно тази дата. Смята се, че инициаторите на празника са били студенти. Именно на този ден младежите и девойките са се прегръщали помежду си без интимен мотив. Според една легенда, по време на приятелската прегръдка хората обменят душевна топлина. Психолозите смятат, че хората, които искат да Ви прегърнат в обятията си - самите те желаят да изпитат чувството на сигурност, комфорт и любов. А прегръдките ни съпътстват през целия живот. Ние прегръщаме приятели и роднини по време на срещи, след раздяла, прегръщаме се помежду си за да изразим радост и благодарност един към друг. Хубавото е, че честването на 21 януари няма да изисква никакви материални разходи. Трябва само щедро да възнаградите с топлината си всеки, който желаете. Поздравявайки по повод празника, подарете на Вашите близки и любими хора прегръдката си в знак на топли отношения към тях, за да напомните за най-искрените си топли чувства и радост към Вашите родители, приятели, близки и други хора.
През 1506 г. по нареждане на папа Юлий II е образувана армията на Ватикана - Швейцарската гвардия.
През 1542 г. английският парламент осъжда на смърт за държавна измяна съпругата на крал Хенри VIII Катрин Хауърд, която по-късно е екзекутирана.
През 1763 г. императрица Екатерина II одобрява план за създаване на Дом за сираци и подхвърлени деца.
През 1793 г. по време на Френската революция, след като е намерен за виновен в държавна измяна от Конвента, френският крал Луи XVI е гилотиниран пред възторжена тълпа в Париж.
През 1890 г. е разкрит заговор на майор Коста Паница за убийство на княз Фердинанд и премиера Стефан Стамболов, за което Паница е осъден на смърт и разстрелян.
През 1911 г. американският лекар Франсис Раус изолира първия онкогенен вирус, който причинява саркома по кокошките.
През 1926 г. в Ленинград са отворени гробовете на руските царе, скъпоценностите им са взети и предадени на държавата.
През 1945 г. Стефан I е избран за екзарх на Българската православна църква, след като Българската екзархия е без екзарх от 1915 г.
През 1954 г. в САЩ е пусната на вода първата атомна подводница Наутилус.
През 1966 г. Джордж Харисън от групата "Бийтълс" сключва брак с фотомодела Пати Бойд.
През 1976 г. е осъществен първият редовен полет на свръхзвуковия пътнически самолет "Конкорд".
През 1977 г. в Италия официално са разрешени абортите.
През 2001 г. Пол Маккартни става първият музикант, чието състояние минава един милиард долара.
116 години от рождението на Кристиан Диор, френски моден дизайнер (1905-1957). Основател на модна къща "Диор" (16 декември 1946).
71 години от смъртта на Джордж Оруел (ист. име Ерик Артър Блеър), британски писател и журналист (1903-1950). Автор е на романите "Фермата на животните" (1945), "1984" (1949) и др.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери