Добра идея ли е да отглеждаме децата си и домашен любимец?

# SvishtovToday 23.01.2021 12:48 369

Години наред продължава един дебат сред обществото - дали е редно децата да живеят в къщи с животно?
Положителните причини, поради които едно дете трябва да притежава домашен любимец са много. Не само от факта, че те учат децата на много полезни неща и умения в живота, но също така и са прекрасни и верни приятели. Ето ви поне осем причини, заради които си заслужава детето ви да израства редом с домашен любимец.

1. Отговорност.

Децата, които растат с домашен любимец, придобиват чувство за грижа и отговорност към другите още в началото на живота си. Един домашен любимец има постоянна нужда от внимание и грижа. Той зависи от своя стопанин в много отношения, като храненето например. Активните деца към своите домашни любимци се учат да бъдат състрадателни и съпричастни. 

2. Самоувереност.

Както отговорността към домашния любимец, така идва и изграждането на самочувствие. Когато децата успешно полагат грижи за своите домашни любимци, те изпитват чувство на задоволство вътре в себе си. Така самочувствието се увеличава и се появява увереността в тях. В известен смисъл те са горди със своите постижения.  

3. По-малка склонност към астма и алергии.

Многото изследвания, направени през годините са доказали, че тези деца, които растат с домашни любимци са по-малко разположени към развитие на различни видове алергии и астма. 

4. Игри и разходки.

Домашните любимци и най-вече кучето редовно трябва да бъдат извеждани на разходка и много пъти имат необходимост за изразходване на енергия. Децата участват във физически дейности със своите домашни любимци. Това им позволява заедно със своето семейство да прекарват повече време навън и сред природата в забавления и разходки.

5. Спокойствие.

Домашните любимци създават чувството на спокойствие в децата. Това е особено развито при младежите. Те се чувстват по-спокойни когато са около своя домашен любимец, отколкото когато са с други хора. Подобно на възрастните, и децата се обръщат към своите домашни любимци когато са разстроени, тъжни, ядосани.

6.Облекчаване на стреса.

По начина, по който създават спокойствие у децата, кучетата могат да бъдат и като болкоуспокояващо средство срещу стреса. Кучето може да бъде изключително терапевтично към цялото семейство със своето присъствие. Дори едно гушкане на кучето може да доведе на детето чувство на безопасност и сигурност. Котките, въпреки че не са толкова състрадателни като домашни любимци също могат да помагат да се облекчи ненужното напрежение.

7. Подобряване на умението четене.

По-голямата част от децата се чувстват по-комфортно на четат на глас на домашния си любимец, отколкото пред възрастните. Сигурно това е така, защото домашните любимци са най-добрите слушатели и никога не съдят за допуснатите грешки.

8. Дисциплина.

Когато едно дете израства редом до домашен любимец, то се научава много и на дисциплина. Абсолютно научно доказан факт е, че куцето помага на детето по-бързо да развие в себе си чувството за дисциплина и ред, а също така учи и на самодисциплина. 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com