Номофобия - Какво е това и опасно ли е за нашите деца?

# SvishtovToday 06.02.2021 12:35 1532

Интересно проучване сред младите европейци показва, че през 2020 година вече се очертават две ясно изразени тенденции - тази възрастова група напълно трансформира представата за мобилност в реалния свят в полза на времето прекарано пред екраните на смарт устройствата. Нараства процентът и на тези, за които добре зареденето устройство, с надеждна и достатъчно издръжлива батерия, се превръща в гаранция за спокойствие и приоритет, който понякога измества дори партньорите им.

Проучването е осъществено от компанията OnePoll по поръчка на китайския технологичен гигант OnePlus и е проведено сред аудитория 18-35 години в голяма част от европейските държави. Анкетата изследва начина, по който локдаунът се е отразил на навиците на младите хора по отношение на използването на смартфоните. Според обобщените данни, повече от 95% от анкетираните млади европейци вече оставят смартфоните си в същото помещение, в което спят. Всеки осми от десет анкетирани предпочита устройството да му е в непосредствена близост по всяко време на денонощието, като 77% от допитаните посягат към смартфона си в рамките на първите 15 минути от събуждането си.

Локдаунът и рязкото преминаване към живот в онлайн среда, определи и нова, много по-важна роля за зарядните устройства в нашето всекидневие. Близо половината от участниците (43%) в изследването споделят, че зареждат телефона си повече от два пъти на ден. Впечатляващ е делът и на тези, които предпочитат да включват телефона си на зарядно повече от 5 пъти на ден, за да са спокойни, че батерията ще издържи достатъчно, дори това да е едно уморително и досадно занимание. Шампиони в това отношение се оказват респондентите в държави като Великобритания, Дания и Испания, които споделят, че включват телефоните си на зарядно още преди батерията да е паднала на 50%. Средният процент в този показател за Европа е 5.43%.

Тази тенденция отправя предизвикателство към технологичните производители, на което ще трябва да отговорят в доста кратък срок. Решение на този проблем в момента предлага моделът N10 5G на OnePlus, който стана един от най-достъпните смартфони, поддържащ технология за бързо зареждане Warp Charge 30T със специално кабелно зарядно, което осигурява заредена батерия до 60% само за 30минути.

От февруари 2021 г. OnePlus Nord N10 5G вече е с нова, още по-атрактивна препоръчителна цена от 599 лв за България, което автоматично го превръща в един от най-достъпните телефони съвместим с мрежите от пето поколение в страната. Моделът оборудван със следващо поколение опции, буквално пренесени “от бъдещето" разполага с WarpCharge зарядно за бързо зареждане, 4300mAh батерия, честота на опресняване 90Hz, висок клас четворна камера и е съвместим с 5G мрежата в България. 

С какво са готови да се разделят младите европейци, но не и със смартфона си?

Красноречиви и дори забавни са резултатите от анкетата, които хвърлят светлина върху трайната връзка и дори откритата любов към мобилното устройство на младите европейци - 14% от британците предпочитат да пропуснат дори секс, но не и използването на смартфона си. В същото време, близо 5% от анкетираните млади европейци заявяват, че са готови да се откажат от партньора си, отколкото от смартфона, а в държава като Дания този процент дори е 6%. Във Финландия 13% от младите хора са по-склонни да задържат телефона си, отколкото автомобила си, а близо половината нидерландци (44%) с лека ръка биха се разделили с шоколада, но не и с мобилното си устройство.

Задава ли се вълна от номофобия в Европа?

Понятието “номофобия” (от англ. no mobile phone phobia) навлезе преди няколко години в научните среди и буквално опеделя притеснението от спиране на работата на устройството, най-често поради изтощена батерия. При британците този процент е най-висок, като 32% отговарят положително, че изпитват моменти на номофобия, както и близо една трета от испанците - 30%, които признават, че все повече изпадат в постоянно притеснение, че няма да им стигне батерията във важен момент.

Изследването показва, че понякога младите хора сами се поставят в непредвидими и рискови ситуации, за да спестят батерия - 13% от анкетираните предпочитат да не отговорят на някое съобщение, само и само да спестят живот на батерията, а 7% от тях са склонни абсолютно нищо да не правят на смартфона в даден момент, за да не останат без батерия. Участниците в допитването споделят и някои решения за справяне с номофобията, като например да помолят някой друг да им услужи с телефон - 9% от анкетираните. Едва 6% от допитаните са на мнение, че биха се застраховали с употребата на резервна, платена телефонна услуга, за да могат да се свържат с някой, ако се наложи.

Обобщените резултати от проучването определят нарастването на тази тенденция сред младите хора в цяла Европа. В тази нова реалност на мобилна трансформация, топката остава в ръцете на технологичните компании в надпреварата кой ще предложи най-краткото решение за най-издръжливата батерия.


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери