Заплата от 2 400 лв., пенсия от 1 000 лв. и необлагаем минимум от 500 лв. планират от Коалиция „Демократична България – Обединение“

# SvishtovToday 15.03.2021 07:20 1846

Г-н Янков, Коалиция „Демократична България – Обединение“ вече представи предизборната си програма. Какви са акцентите в нея?

Разработили сме мерки за високо качество на живот, развитие на човешкия капитал на нацията, съхраняване природните ресурси и развитие на благоприятна и здравословна жизнена среда, както и за изграждане на нов граждански патриотизъм за всички българи у нас и по света. Програмата на „Демократична България“ гарантира, че страната може да се движи с много по-висока скорост в развитието си, да има своето достойно място сред успешните и развити държави, където свободата и предприемаческият дух създават благосъстояние и растеж. За целта, обаче, Борисов и ГЕРБ трябва да бъдат отстранени от управлението. Трябва да бъдат ликвидирани корупционните мрежи, засмукващи огромен публичен ресурс към обръчите на властта. Трябва да се разгради Сарайския модел и да се прекъснат механизмите за задкулисното му влияние в икономиката, правосъдието, сектора на сигурността и медиите.

По различните инструменти на ЕС България има право да получи над 50 млрд. лева за периода 2021-2027 г . От Демократична България ще реализираме политики за насочване на европейските фондове в пълна степен към гражданите и фирмите, като мобилизират максимално допълнителен частен капитал за инвестиции.

Обръщам особено внимание на пакета от икономически мерки. Той включва еднократна финансова помощ от 3 000 лв. на човек за всички работници и служители на малки и средни предприятия. Помощна мярка 80/20 за всички средни предприятия и 90/10 за всички микро и малки предприятия. Планираме повишаване на средната работна заплата до 2 400 лв. до края на мандата, намаляване на ДОД за хората с ниски доходи с въвеждане на необлагаем минимум от 500 лв. Средната пенсия ще нарасне до 1 000 лв. до края на мандата, а заплатите на учители, помощен медицински персонал в държавните болници, социалните работници и дейци на културата ще бъдат увеличени с 50% до края на мандата. Планирали сме и пакет от мерки за облекчаване на достъпа на бизнеса до финансиране. И само ще посоча две от многото конкретни мерки за възстановяване на икономиката чрез ускорена дигитализация и декарбонизация – това са подкрепа на домакинствата за подмяна на стари, неефективни и замърсяващи устройства за отопление с електрически термопомпи в размер на до 3000 лева на домакинство, както и подкрепа на фирмите от таксиметровите, куриерските услуги и други с градски и междуградски транспортни услуги за подмяна на фирмените им автопаркове чрез комбинация от гарантирана лизингова схема и еднократна помощ от 5000 лв. за автомобил за до 200 автомобила. Финансова обезпеченост е от “Плана за възстановяване и устойчивост” и “Зеления пакт”.

Какви политики ще провеждате в сферата на здравеопазването и в контекста на пандемичната ситуация. Стана много модерно в листите да има лекари, вашата листа също не прави изключение?

Да така е, сред нас има трима уважавани и доказани лекари, но преди да премина в конкретика държа да кажа, че сегашните управляващи катастрофираха в управлението на ковид-кризата и особено на ваксинационния план. Наблюдаваме хаотични и догонващи мерки, които без никаква здравна логика, но затова пък според конюнктурния интерес на властимащите, се затягат или отпускат. За мен е учудващо и проява на политически авантюризъм да видя на чело на листата на управляващите, в туристически район като нашия, здравният министър. Който, заедно с екипа си, определено проспа цялото лято и втората вълна на пандемията направи така, че хора да умират по стълбищата на болниците, а в третата, в която сме в момента, да се бяга от отговорност, като се оставят Регионалните здравни инспекции по места сами да се оправят. На въпроса - в системата на здравеопазването има огромен, лесен за усвояване финансов ресурс. Подобен лесноусвоим финансов ресурс няма нито в еврофондовете, нито в банките, нито в обществените поръчки за инфраструктурни проекти. От здравеопазване се отклоняват поне по 4,5 милиарда лева всяка година от здравните вноски и доплащания, които прави по 643 лв. на година или почти по 2 лева на ден от всеки един български гражданин. Системата на здравеопазване в България е болна и нефункционираща далеч от нивото на останалите държави от ЕС. Ние от ДБ имаме визията, експертността, инструментите и знанията да осъществим необходимите реформи в системата на здравеопазването. Вашата аудитория може да се запознае с идеите ни в частта здравеопазване и здравословен начин на живот в сайта на Демократична България – Обединение. Там ще намерите и програмата ни в ресор „Образование и наука“, както и визията ни в сектор „Култура“.

Реформирането на съдебната система е един вид запазена марка за „Демократична България“, последователна и принципна позиция на коалицията. Какви реформи конкретно ще осъществите, ако бъдете в управлението?

Съдебната власт е основен елемент на правовата държава, гарантираща върховенството на правото, обуздаването на произвола на властта, налагането на правилата и справедливостта в обществото, защитата на правата и свободите на гражданите, създаването на предвидими условия за правене на бизнес. Затова ще работим за укрепване на правовата държава чрез независим съд, отчетна и отговорна прокуратура и защита правата на гражданите. Имаме волята и компетенциите да проведем радикална съдебна реформа, която да гарантира независимо и справедливо правосъдие, като се реформира Висшият съдебен съвет, който да остане административен и кадрови орган само за съдиите. Ще отстояваме за реформа на прокуратурата, гарантираща нейната отчетност пред обществото и ефективност в борбата с корупцията и престъпността. Създаването на самостоятелен Прокурорски съвет, доминиран от представителите на парламентарната /обществената квота/ е гаранция срещу концентрацията на власт в институцията на главния прокурор, включително и по отношение на кариерните и дисциплинарните правомощия спрямо прокурорите. Това са само част от нашите идеи. Препоръчвам на слушателите да посетят сайта на Демократична България, където ще могат да се запознаят с цялата предизборна програма. Бих искал да ги уверя,че ако инвестират доверието си в нас на четвърти април с номер 11 в интегралната бюлетина, ще можем заедно да си върнем завоюваната от корупционните мрежи държава. България може и заслужава много повече!

Пълната програма на Коалицията може да прочете тук: https://demokrati.bg/parlamentarni-izbori-2021/programa/

 


Екипът на SVISHTOVTODAY.COM е готов да публикува Вашите сигнали. Изпращайте Вашите материали на office@svishtovtoday.com

Галери